Plesna delavnica: Po poti podob

Na delavnici se bo raziskovalo manierizme in naloge iz vsakdanjega življenja.

Foto: Elizabeth Byre

Pričelo se bo s kratkim ogrevanjem, nato pa se bo posvetilo telesu in reprezentacijam, ki jih ustvarjamo v prostoru. Udeleženci bodo z zaustavitvijo gibanja v času pridobili materiale, ki jih bomo obravnavali kot podobe in jih nato razvili. S to raziskavo bomo poskušali najti bolj poglobljen način, kako biti v telesu, hkrati pa bomo v delo vključili dihanje, težo telesa, šum, ki ga telo ustvarja, mišični napor in napetost v podaljšanem trajanju, da bi presegli vnaprejšnje interpretacije. S temi orodji bomo poskušali telesne omejitve pripeljati do skrajnosti, kar bo omogočilo, da telo doživimo onstran njegovih reprezentacij, torej kot živega in razvijajočega se.

Biografija

Maria Hassabi je režiserka, koreografinja in performerka. Njeno delo močno zaznamujejo ikonične podobe, ki razkrivajo in hkrati presegajo svoje začetne konotacije. Maria se ukvarja z živimi instalacijami, ki z estetsko natančnostjo, izjemno fizikalnostjo in podaljšanim trajanjem premikajo meje performansa.

Maria Hassabi je v zadnjem desetletju ustvarila sedem celovečernih predstav: LIGHTS (2001), Dead is Dead (2004), Still Smoking (2006), GLORIA (2007), Solo, (2009), SoloShow (2009), Robert and Maria (2010) ter sedem krajših predstav. Svoja dela je predstavila na naslednjih prizoriščih: Performance Space 122, The Kitchen, Dance Theater Workshop, P.S. 1 Contemporary Art Center, Danspace Project, CCS Bard Galleries na Bard Collegeu, Ballroom Marfa, Texas, Portland Institute for Contemporary Art, TBA Festival, Museo Soumaya v Mexico City, Kaaitheater Bruselj, deSingel Antwerp, ImPulsTanz Dunaj, In-Presentable Festival Madrid, TSEH-Springdance/Dialogue Moskva, Musée Géo Charles v Grenoblu, Francija, na evropskih festivalih v Bosni in Hercegovini, na Cipru, v Grčiji in na Portugalskem. Leta 2009 se je s svojim delom predstavila tudi na festivalu Crossing the Line francoskega Institute Alliance Francaise (FIAF) in na bienalu vizualne umetnosti in performansa Performa 09.

Maria Hassabi se je rodila v Nicosii na Cipru. Leta 1990 se je preselila v Združene države Amerike, kjer je pričela s študijem na Institute of the Arts v Los Angelesu. Po diplomi iz performansa in koreografije se je leta 1994 preselila v New York, kjer se je poglobila v raziskavo različnih 'release' tehnik in Alexander tehnike. V času svoje kariere je sodelovala z mnogimi uveljavljenimi umetniki različnih disciplin. Med leti 1998 in 2005 je bila med drugim članica Charmecki/Lerner Dance Company, sodelovala pa je tudi s številnimi koreografi sodobnega plesa v New Yorku.

Maria Hassabi je bila rezidenčna umetnica na programu Under the Radar Univerze v Arizoni, na ImpulsTanz na avstrijskem Dunaju, na DANSLAB-u v Haagu na Nizozemskem, v Kaaitheatru v Bruslju, poleg tega se je večkrat udeležila rezidenčnega programa v Performing Arts Forumu v St. Ermu v Franciji. Za svoje ustvarjanje je dobila podporo naslednjih institucij: National Performance Network Creation Fund, The Brown Foundation, Houston, Manhattan Community Arts Fund, ki ga podpira Oddelek za kulturo v New Yorku in koordinira LMCC, Foundation 2021, Jerome Foundation in 2011 MAP Fund. Leta 2009 je prejela finančno nagrado Fundacije za sodobne umetnosti, leta 2011 pa Guggenheimovo štipendijo za koreografijo.

Maria Hassabi živi in dela v New Yorku.

PRAKTIČNE INFORMACIJE:

KDAJ in KJE
30.09.2012 - 06.10.2012 od 10.00 do 15.00 - Plesni Teater, Ljubljana, SI
6. oktober 2012 ob 21.00 – javna predstavitev delavnice v Plesnem teatru Ljubljana

PRIJAVA
Na delavnico so vabljeni performerji, plesalci in ostali z odrskimi izkušnjami. Na delavnico se prijavite s kratkim življenjepisom. Število udeležencev je omejeno.

Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh dneh delavnice in pripravljenost za udeležbo na javnem nastopu v soboto, 06.10. ob 21.00 v Plesnem teatru Ljubljana.
Prijave s kontaktnimi podatki pošljite do 25.09. na naslov agon@emanat.si 

KOTIZACIJA
Kotizacija za delavnico je 30 €.

PODPORA
Organizacija: Zavod Emanat
V sodelovanju z Duštvom za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk  in Plesnim Teatrom Ljubljana
finančna podpora: Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo
Projekt je delno podprt s strani The Suitcase Fund of New York Live Arts, ki je del East/Central Europe Cultural Partnerships Programa, s podporo Trust for Mutual Understanding.