Pesmi muce potovke


Foto: Arhiv LGL

Koncert s predstavitvijo knjige zbranih pesmi za otroke Svetlane Makarovič. Za odrasle gledalce.

Knjiga zbranih pesmi za otroke Pesmi muce potovke je izšla konec lanskega leta pri založbi Sanje, prinaša pa izbor otroških pesmi, ki ga dopolnjujejo ilustracije 32 slovenskih ilustratorjev. Ko govorimo o Svetlaninih pesmih za otroke, hkrati govorimo o vrhuncih tovrstne poezije – tako pri nas kot po svetu. Velik del pesmi v knjigi še ni bil objavljen, gre namreč za spremljevalne songe, prepisane iz scenarijev lutkovnih predstav in radijskih iger. Te pesmi so sicer povezane z glasbo, vendar pa tudi brez nje ohranijo svojo umetniško vrednost.

Na koncertu ob predstavitvi knjige bo ansambel LGL z glasbenimi gosti ob klavirski spremljavi izvedel nekaj Svetlaninih songov, kosovirji se bodo srečali s Sapramiško, sovica Oka z vilo Malino, tudi Kuharica Uharica bo priletela mimo. Pesmi, ki jih beremo v knjigi, bodo spet zaživele v svoji izvorni obliki.

Sledil bo kratek pogovor dveh Prešernovih nagrajencev, s Svetlano Makarovič se bo o naravi njenih pesmi za otroke pogovarjal pesnik Boris A. Novak.