Pedagoška načela v gledališču

Predstavitev dobrih praks

FBS / Foto: Tadej Bernik

Teme:

Kulturno-umetnostna vzgoja v gledališču ▶ Programsko načrtovanje za mlade obiskovalce ▶ Spremljevalne in dopolnjevalne vsebine za organizirane skupine, družine in strokovne delavce ▶ Povezovanje z vzgojno-izobraževalnimi in drugimi organizacijami ▶ Promocijske in prodajne strategije

 

Sodelujoči:

Jack Timmermans / De Stilte

je profesionalno plesno gledališče s sedežem v Bredi na jugu Nizozemske, ki ustvarja za otroke in mlade; nagovarja jih kot emancipirane gledalce, soustvarjalce odrskih zgodb. Zgodbe po prepričanju umetniškega vodje in koreografa, ustanovitelja skupine Jacka Timmermansa, z aktiviranjem domišljije širijo meje sveta in ga približujejo posamezniku. Poleg profesionalne produkcije njihov program obsega letna plesna izobraževanja in posamezne delavnice, predstave dopolnjujejo s pogovori, organizirajo mednarodni festival BRIK.

Dominika Špalkov / Gledališče DRAK

s sedežem v vzhodnočeškem Hradcu Kr.lov.m sodi med najpomembnejša lutkovna gledališča. Od ustanovitve leta 1958 spretno krmari med tradicijo in radikalnostjo, ključni češki lutkovni ustvarjalci so tam zastavljali (mednarodne) smernice v razvoju lutkovne umetnosti. Od leta 2010 intenzivno razvijajo pedagoške programe – v razstavišču Labirint potekajo interaktivne dejavnosti za mlade, Laboratorij je igriva, inovativna in ustvarjalna učilnica, sodoben črni Studio gosti do sto gledalcev. Z mestnim Klicperov.m gledališčem letno soorganizirajo pomemben mednarodni gledališki festival evropskih regij.

Sandra Jenko / Slovenski gledališki inštitut (SLOGI)

je nacionalni javni zavod, katerega poslanstvo in metoda dela sta zbiranje, dokumentiranje, ohranjanje, raziskovanje, preučevanje, interpretiranje, predstavljanje in promoviranje slovenske gledališke kulture, dediščine in umetnosti. Kot sidrišče gledališkega snovanja je SLOGI nacionalni koordinator kulturno- umetnostne vzgoje na področju gledališča, od leta 2016 nosilec nacionalnega projekta Gleda(l)išče za povečanje gledališke pismenosti, spodbujanje kreativnih partnerstev in razvoj splošnih kompetenc, v okviru katerega je vzpostavljena spletna platforma kakovostnih predstav in pedagoških programov za otroke in mlade Zlata paličica.