Otvoritev nove sezone 2016/17 v Centru kulture Španski borci


Foto: Arhiv CK Španski borci

Španski borci vstopajo v že 8. sezono delovanja pod upraviteljem, Zavodom EN-KNAP. V tem obdobju center kulture postaja prepoznavno sodobnoplesno srečevališče, kje se ples z vzhoda in zahoda sreča s plesom z juga. V njem ima domači oder mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup, mednarodna plesna programa Uvoz-izvoz in Plesna Vesna pa prinašata tako vrhunske tuje plesne produkcije kot ekstravagantna mlada evropska plesna imena. Celoten program centra – preko 400 dogodkov letno – soustvarjajo s širokim naborom programskih partnerjev, nekateri od njih pa se predstavljajo tudi na odprtju nove sezone.

PROGRAM
15:30    Moščanska kronika (fotografska razstava)
15:30    Sončna delavnica (ustvarjalna delavnica Galerije CCU za otroke)
15:30    Delavnica cirkuških veščin Zavoda Skala
15:00    Art market (umetniška tržnica)
16:30    EnKnapGroup: Huda Mravljica (obisk mravljice in plesna intervencija)
16:40    ORLEK (glasbeni koncert za otroke)
17:20-19:45 Glasbeni-plesni program: Xenia Ius+, Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, Pihalni orkester Bežigrad in Ansambel ljubljanskih mažoret, Plesna šola Hava, Sara Živković, Alma Selimović – Libero dance, Zavod Skala
+ tombola in brezplačni golaž!
17:30 in 18:00 Ples v mestu (plesni sprehod po mestu)
19:00    Župan MOL, Zoran Janković (nagovor)                     
20:00    Igor Urzelai, Moreno Solinas: Idiot-Syncrasy (plesna predstava – festival Plesna Vesna)
21:00    ORLEK(glasbeni koncert)

Orlek
Skupina Orlek ima svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, v osrčju Slovenije. Ime so si nadeli po hribu na samem obrobju Zagorja. Glasbeni koktejl, ki ga izvajajo Orleki, je precej unikatna in pestra mešanica vseh glasbenih zvrsti, pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko, pa jih uvršča v etno folk glasbo. Ena bistvenih sestavin glasbenega izrazja skupine pa je unikatno, zvočno močno in barvito knapovstvo ter socialno-humorno obarvana besedila. Barvit zvok benda, ki osvaja s svojo neposrednostjo in avtentičnostjo, je prepoznaven v vsakem trenutku, nalezljivost njihove neverjetne energije pa neizbežna.

»Orlek smo en zelo dober in okusen zasavski golaž, ki ima same dobre sestavine in v katerem ne manjka prav nobena začimba, zato na koncu dobimo zelo okusno jed.« Vlado Poredoš

Xenia Ius +

Ksenija Jus, kantavtorski glas srednje generacije – ne samo doma – temveč tudi izven meja matične vesoljske enote.  Ravnokar se pripravlja na javno predstavitev albuma Katedrala ljubezni in snuje pesmi za snemanje dvanajstega literarno-glasbenega albuma: Lom strahov. Njene pesmi so prevedene v razne jezike.  Je članica Ženskega pevskega zbora Kombinat, Društva slovenskih pisateljev in Sindikata glasbenikov Slovenije. Leta 2016 je za kantavtorsko delovanje prejela literarno nagardo Mira, ki jo podeljuje Ženski odbor PEN. Spremljata jo izjemni glasbenici: Katja Stare in Katarina Nasteska. Več o nastopu in ustvarjalkah na:
www.xeniaius.si
https://www.facebook.com/ksenijajus/
 
Sončna delavnica z Galerijo C.C.U.
Na ustvarjalni delavnici bomo izdelovali male pisane sončnice z mozaično sredico. Delavnico vodita Mateja Herbst in Simon Drofelnik iz KUD Galerije C.C.U. Vstop prost. Ustvarjalnica je namenjena vsem generacijam.
 
Razstava slikovnega gradiva ob izidu monografije Moščanska kronika
Moščanska kronika je nastajala devet let, in sicer v okviru Župnije Ljubljana – Moste. Pri zbiranju informacij smo sodelovali z mnogimi uveljavljenimi strokovnjaki, v veliko pomoč pa so nam bila tudi pričevanja starejših Moščanov. Bogato slikovno gradivo izvira iz javnih in zasebnih arhivov; marsikatera slika bo tu objavljena prvič. Velik del Moščanske kronike je posvečen zgodovini kraja, natančneje pa je obdelana tudi zgodovina Župnije Ljubljana – Moste. Avtor razstave in glavni urednik Moščanske kronike je Jože Kregar.

"Moščani ‒ glejte, jaz pa sem iz tistih Most, ki jih ni več. Tiste moje Moste smo v imenu napredka pokopali, podrli, odpravili, nepreklicno in za vselej. Ostale so samo še nekje v meni." (Milan Maver, Moščan)

Pihalni orkester Bežigrad
Začetki orkestra segajo v leto 1952, ko je bila ustanovljena Mladinska godba Ježica pod vodstvom dirigenta Adija Škorjanca. Ponovno je bila godba ustanovljena leta 1981 pod imenom Pihalni orkester Bežigrad. Repertoar orkestra obsega klasično glasbo, skladbe zabavnega žanra, ljudsko in narodno zabavno glasbo ter koračnice. Orkester sestavlja družba 40 glasbenic in glasbenikov vseh generacij, ki v orkestru sodelujejo ljubiteljsko. Nastopajo doma in na tujem ter letno izvedejo do 40 nastopov. Letos praznujejo svojo 40-letnico ter 35 let sodelovanja z Ansamblom ljubljanskih mažoret