Opozicijski (v)pogledi: Program slovenskih kratkih filmov

:
:
Projekcija filmov.

Fotografija iz filma Sestre.

Sodobno slovensko produkcijo kratkih filmov odlikuje tematska, slogovna in formalna raznolikost. Kratki film ni le poseben format, temveč tudi priložnost za vzpostavljanje in ostrenje perspektiv, pogledov, zgodb in likov, pa tudi ustvarjalk in ustvarjalcev, ki (še) niso v ospredju oz. mainstreamu. Program kratkih filmov po izboru organizacijske ekipe Jesenske filmske šole vključuje le delček sodobne slovenske produkcije. Osredotočen je na kritične poglede in opozicijske drže s poudarkom na tematiki spola. Tako v prvi plan postavlja dela slovenskih režiserk ter zgodbe o upornih ženskah in nebinarnih osebah, ki so v zadnjih letih obogatile domače filmske podobe – tako za kamero kot na velikem platnu.

Dogodek je tudi del Jesenske filmske šole.

Istega dne ob 16.30 bo potekala projekcija dokumentarca Oprani možgani: Spol-kamera-moč (2022), ob 19.00 pa okrogla miza Opozicijski (v)pogledi: Umetnost, film in strukture moči.

Opozicijski (v)pogledi: Program slovenskih kratkih filmov:

Sašo Štih: Ema (2020, 5′)

Kratki eksperimentalni film o slovenski filmski ustvarjalki Emi Kugler, posnet med snemanjem njenega celovečernega filma Človek s senco (2019).

Špela Čadež: Steakhouse (2021, 9′)

Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

Kukla: Sestre (2021, 24′)

Tri najboljše prijateljice fantovskega videza se držijo zase. V enem od pretepov z lokalnimi fanti jih pred ponižanjem reši krhko dekle, ki to pravzaprav šele postaja.

Ana Čigon: Uporni duh (2017, 5′)

Zgodba o birokratskih težavah na Uradu za mačje zadeve, kjer mački_u zaradi njene_njegove spolne identitete onemogočijo pridobitev uradnega dokumenta.

Urška Djukić & Émilie Pigeard: Babičino seksualno življenje (2021, 13′)

Animirani film o babičinih spominih na mladost in intimno življenje, ki orišejo položaj slovenske ženske v prvi polovici 20. stoletja.

Mitja Ličen & Sonja Prosenc: Raj (2019, 26′)

Ana in Lars na jadranskem otoku preživljata poletne počitnice. Videti je, kot da sta v raju, dokler nepričakovano srečanje njunega odnosa ne postavi na preizkušnjo.

Program:

  • Sašo Štih: Ema (2020, 5′)
  • Špela Čadež: Steakhouse (2021, 9′)
  • Kukla: Sestre (2021, 24′)
  • Ana Čigon: Uporni duh (2017, 5′)
  • Urška Djukić & Émilie Pigeard: Babičino seksualno življenje (2021, 13′)
  • Mitja Ličen & Sonja Prosenc: Raj (2019, 26′)

Sodelujoče umetnice:

Sašo Štih
Špela Čadež
Kukla
Ana Čigon
Urška Djukić
Émilie Pigeard
Mitja Ličen
Sonja Prosenc