Omizje: Oral(no) - o okusih

:
:
TV oddaja - moderirana razprava

Kadar se danes ukvarjamo s hrano, se bolj kot okusu posvečamo njenemu izgledu. Estetika prehranske ponudbe na socialnih omrežjih prebuja in vzbuja vse naše čute z lepotami kulinarike in teles. Kuharske knjige še vedno spadajo med najbolj prodajane izdelke, medtem ko kuharski blogi prevladujejo in izstopajo po številnih ogledih in všečkih. Ustvarjanje jedi je danes v trendu, pri čemer se v receptih pojavljajo zmeraj nove kombinacije, načini in inovativni pristopi k pripravi hrane, velik poudarek pa je na čim bolj mični predstavitvi dobrot širši javnosti. Paleta okusov se izrazi tudi z barvami, skozi vidno zaznavanje. Ozaveščanje potrošnikov je povzročilo širitev ponudbe bio izdelkov, ki so po večini promovirani ali označeni kot vege, veganski, ajurvedski idr. Zdaj to ni več zgolj al a carte ponudba, ampak prva izbira za mnoge navdušence nad zdravim življenskim slogom. Če želiš govoriti o gastronomiji ali vsaj doživeti prave kulinarične užitke, je priporočljivo slediti temu trendu.

Danes so dobri kuharji skoraj bolj slavni kot supermodeli.

Prvo kuharsko oddajo na televiziji BBC so začeli snemati pred več kot pol stoletja, davnega leta 1946, že takrat so skušali prikazati določene posebnosti, nove in vznemirljive pristope, sodobna kulinarika pa še vedno išče nove izzive.

Ali so gastronomski užitki zasenčili umetnost kot tako? Ali lahko govorimo o novodobni kulinarični umetnosti? Kaj so razlogi za tovrsten razmah kulinaričnih medijskih prezentacij? Kaj narekujejo novi trendi?

Moderira: dr. Zoran Medved
Gostje: Iztok Ilc, Valentina Smej Novak in Danilo Ivanuša – Knedl