Okrogla miza: Prelomi, preboji in prihodnost


Foto: Arhiv Bunker

Otrokom čas mineva počasi, odraščanje in staranje čas vrtinčita v vedno hitrejšo spiralo. Morda je tako tudi z organizacijami; ali pa vsaj z ljudmi v njih? Za Bunker to drži – iz cikla enega festivala in ene produkcije na leto, kjer se je čas zgostil dvakrat na leto, je Bunker zdaj v tempu, ki nikoli ne popusti – če ni festivala, pa je začetek, vrhunec ali konec sezone; ali pa premiera produkcije, konferenca ali gostovanje. Morda lahko za hip ustavimo čas le s praznovanjem obletnice, da naredimo mini inventuro ter sestavimo seznam želja.

Dve desetletji Bunkerja sta zgodovina ekipe in sodelovanj, zgodovina estetskih prebojev in hkrati tudi dve desetletji dinamike med kulturno politiko in organizacijo, ki je poskušala na kulturno politiko vplivati, jo preoblikovati in v njej sodelovati, obenem pa krmariti v tej krajini večnih bojev, manjših prebojev in nikoli doseženih končnih ciljev.

Skozi zgodovino Bunkerja proseva zgodovina scene, zgodovina kulturne politike, odtisi, ki so jih pustili ustvarjalci v zgodovini sodobnega gledališča in plesa ter predvsem odtisi nekega boja za prostor, za delo, za občinstvo, za spremembe, za prepoznavnost … za umetnost!

Ob 20-letnici bomo pogledali nazaj, pa ne za dolgo, samo toliko, da identificiramo ključne točke prelomov in prebojev; da se spomnimo, kje smo začeli in kje smo zdaj. Naš pogled ne bo usmerjen samo v Bunkerjevo zgodovino, bomo pa v širši zgodovini iskali Bunkerjeve sledi. Po kratkem pogledu nazaj pa bomo usmerili pogled tja, kamor najraje gledamo: naprej! V ključne izzive prihodnosti in  rešitve oziroma Bunkerjevo vlogo pri tem.

Okrogla miza bo zasnovana kot štiri kavarniška omizija; vsako omizje bo po kratkem preletu prelomov in prebojev poskušalo identificirati možne prihodnje preboje.

Teme omizij bodo:

1. Prostori sodobne umetnosti
Govorci: Nevenka Koprivšek (Bunker, Ljubljana), Pija Brezavšček (Društvo za sodobni ples), Miha Horvat (Sonda 13), Moderator: Blaž Peršin (Mestni muzej in galerije Ljubljana)

2. Estetski preboji in festivali
Govorci: Mojca Jug (Bunker, Ljubljana), Irena Štaudohar (Delo), Rok Vevar (teoretik), Katarina Stegnar (igralka)
Moderatorka: Alja Lobnik (teoretičarka, kritičarka)

3. Občinstvo in kulturno-umetnostna vzgoja
Govorci: Tomaž Grom (glasbenik, zavod Sploh), Katarina Slukan (Zavod Planina), govornik tbc
Moderatorka: Alma R. Selimović (Bunker, Ljubljana)

4. Lokalno, nacionalno, regionalno, mednarodno
Govorci: Rarita Zbranca (AltArt, Sluj, Romunija), Tjaša Pureber (Asociacija), Uroš Kaurin (Društvo Moment), Marko Peterlin (IPoP)
Moderatorka: Tamara Bračič Vidmar (Bunker, Ljubljana)

 

Za hip bomo ustavili čas, potem pa naprej – v novo Bunkerjevo leto!