Pogovor z avtorjem drame Dejansko Gospod, Philippom Loehlejem

:
:

Philipp Loehle / Foto: Fernando Perez Re

Dramatik(a) – položaj v družbi. Nemčija : Slovenija.

Srečanje na domačem terenu bo vodila Brina Rafaela Klampfer.

Prvo slovensko uprizoritev drame Genannt Gospodin (Dejansko Gospod) si bo na Ptuju ogledal tudi avtor drame Philipp Löhle.

Ob tej priložnosti bomo avtorja vprašali o dramatiki/-h, odnosu gledališč do sodobne nemške drame, o tem, kakšna je sodobna nemška dramska produkcija, ali lahko avtorji od pisanja dram (pre)živijo, ali obstajajo “teme”, ki vznemirjajo nemške dramatike, obstaja kaj takega, kot je “sodobna dramska pisava”, kako je z izobraževanjem na področju dramskega pisanja, festivali, nagradami, štipendijami … in še čem, kar bo zanimalo občinstvo. Pridružite se nam.

Philipp Löhle je v Nemčiji in tujini uveljavljen dramatik srednje generacije. Rojen je bil v Ravensburgu. Študiral je zgodovino, teatrologijo, medijske študije in nemško literaturo v Erlangnu in v Rimu. Od leta 2011 je bil zaposlen kot dramaturg v gledališčih v Berlinu, Mainzu in Mannheimu. Za svoja literarna dela je prejel številne nagrade, priznanja in štipendije.

Drama Genannt Gospodin je bila prevedena v petnajst jezikov in uprizorjena na odrih po vsej Evropi. Prejela je več nagrad, med njimi nagrado Zveze nemških industrialcev (2007).

Praizvedba je bila leta 2007, na samem začetku finančne krize, v Schauspielhaus Bochum, v režiji Krista Šagorja.

Prvo slovensko uprizoritev je podprl nemški Goethe Institut.