OGNJENICA – srečanje ognjenih artistov

:
:
Novost letošnjega programa Ane Mraz je prvo, poskusno srečanje slovenskih ognjenih akrobatov.
foto Luka Dakskobler
foto Luka Dakskobler
foto Luka Dakskobler
foto Luka Dakskobler
foto Luka Dakskobler
foto Luka Dakskobler

Tako bo v petek, 28. decembra, Mesarski most v znamenju ognja. Na pobudo Gledališča Ane Monro in pod vodstvom izkušenih ognjenih artistov Danijele Kraševec in Zorana Posinkovića se bodo zbrali številni slovenski ulični artisti, katerih sredstvo izražanja je ogenj. Namen srečanja je povezovanje slovenskih ognjenih artistov in skupin, ki bodo na krajši delavnici med sabo delili svoje izkušnje in ustvarjali. Pripravili bodo več solističnih nastopov, skupine bodo imele svoje predstave, izvedli bodo mini ognjeni cirkus kabaret in za konec še skupni ognjeni performans, katerega koreografijo bo prevzela plesalka Gea Erjavec.

ZORAN POSINKOVIĆ - Z ognjeno umetnostjo se ukvarja že 7 let. Sodeloval je s skupinama Ndo-Focu in Elementali, s katerima so pripravili številne predstave, od odrskih performansov do uličnih nastopov. Njegovi začetki so bili zaznamovani z vrtenjem pojev in bruhanjem ognja, nato je presedlal na palico, s katero sedaj obvladuje predvsem tehniko kontakta.

DANIJELA KRAŠEVEC - Njena pot se je začela s študijem umetnostne zgodovine, nato jo je zaneslo na potovanja, druženja s cirkuškimi artisti in na žonglerske konvencije. Z žongliranjem in vrtenjem ognja se ukvarja že 13 let. Raziskuje svobodno izražanje telesa skozi gib. Dela kot ognjena artistka na raznih zabavnih in slavnostnih dogodkih. Zadnjih 8 let se ukvarja tudi z ekološkim aktivizmom, raziskovanjem izročil domačih obrti (pletarstvo, šivanje, lončarstvo, kuhanje na odprtem ognju ...) in organiziranjem tovrstnih delavnic v naravi.

Na prvo srečanje ognjenih akrobatov so se odzvali artisti, katerih vsebina CV-jev je zelo raznolika:
-Taja Devii/ognjena plesalka/je profesionalna maskerka in stilistka ter menedžerka umetniškega programa za prireditve.
-Gea Erjavec/plesalka, koreografinja in performerka
-Boris Magdalenc/"Iskro bo skozi hang drum dihnil Ognjeni Jelen"
-Fallgon (Mitja Donik)/z ognjenimi performansi ali drugače povedano z resnejšo abstraktno ognjeno umetnostjo, kot soloperformer, se ukvarja že dve leti pol, veščine pa izpopolnjuje kar pri bližnjem Falskem gradu.
-Rok Lesjak/flow artist iz Maribora se z vrtenjem ognja – predvsem pojev, pa tudi palice – ukvarja ljubiteljsko
-Mokoshxi a.k.a. Mojca/se igra z ognjem in drugimi žonglerskimi rekviziti že vrsto let; v Sloveniji deluje v društva KuKu in samostojno, sodeluje pa tudi pri mednarodnih projektih.
-Žhüpazame (Marijana Hadžić)/zase pravi, da je le povprečna punca s povprečnimi problemi, ki deluje v Sloveniji in tujini.
-Elementali/vrtalska ekipa z Obale; klasičen ognjeni nastop kombinira s še bolj klasičnimi rekviziti.
-Čupakabra (Tadej Gorzeti, Saša Dežman, Andraž Teran, Rožle Bregar, Simona Žnidar, Jernej Žnidar)/njihove dinamične žonglerske predstave so pretkane z žongliranjem, plesom, humorjem in manipulacijo ognja; Čupakabra krivi gravitacijo in slika nove svetlobne svetove; v vsakdanjo sivino piha mavrice ...
-Hatana a.k.a. Mitja Benčina/je ognjeni mojster, ki razvija nastope glede na prizorišče; pri njegovih nastopih je poudarek na povezavi giba in ognja skozi glasbo na določeno tematiko. Tema nastopa na Ani Mraz bo martial arts.

Cirkus pri koritu/Veliki direktor Cirkusa je poostril varčevalne ukrepe in se odločil, da bo decembrski kabare potekal na prostem. Izračunal je namreč, da bodo na ta način stroški ogrevanja znašali 0,00 % cirkuškega proračuna. Tej odločitvi je botrovala tudi njegova Presvetla žena, miss bradatih žena, ki mu je povedala, da so na takšnih festivalih zmeraj prisotni Pomembni Ljudje. Glede na to, da nikoli ni opustil želje po kandidaturi za župana, je genialno povezal neprijetno z nekoristnim.
Kabare bo potemtakem gostoval oz. bolje rečeno zmrzoval na Mesarskem mostu. Mesa ne bo, razočaranje bo.

Ognjeni plesni koktejl/je nastal v okviru projekta srečanja ognjenih artistov.
V predstavi Juicy Flames boste videli sočne detajle iz sveta ognja in plesa.