Odprtje razstave Prostor v prostoru / Scenografija na Slovenskem do leta 1991, gostovanje v Mariboru

:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Avtorica razstave: mag. Ana Kocjančič

Umetnostna galerija Maribor in Festival Borštnikovo srečanje vas vabimo v UGM Studio na otvoritev gostujoče razstave Prostor v prostoru / Scenografija na Slovenskem do leta 1991.

Razstava slovensko scenografijo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij uprizoritev bo predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.

Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Avgusta Černigoja, Marija Pregla, Gabrijela Stupice, Vala Bratine, Maksa Kavčiča, Jožeta Polajnka, Toše Primožiča idr.) vse do projektov v letu 1991 (Vadima Fiškina, Mirana Moharja, Marka Japlja). Razstava prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo. Producenta postavitve v Mariboru sta Umetnostna galerija Maribor in Festival Borštnikovo srečanje. Del razstave bo na ogled tudi v avli Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Razstava bo odprta do 9. novembra 2019.