Objem

:
:
Foto: Nina Pernat
Foto: Nina Pernat

Objem je plesno-gibalni dogodek avtoric Lize Šimenc in Anje Mejač, ki koreografski score združuje z resničnim trenutkom srečanja v objemu. Predstavlja nadaljevanje raziskave v seriji dvoletnega avtorskega opusa z naslovom ALLO.

Plesna intervencija se odvija v različnih prostorih, tokrat je dogodek postavljen v javnega. Je raziskovalne narave, plesalki v sklopu srečanja ne spregovorita, vsaka zase po dogodku zapiše vtise. Dogovorita se za srečanje. Pogled, nasmeh, objem - stična točka med resničnim pozdravom in vsemu, kar sledi. Njuni telesi postaneta občutljivi za okolico in dotik. Vzpostavi se plesni duet, ki obstaja sam zase, njegov namen pa je raziskovanje odnosa do sebe, do druge in do okolice.

Koreografinji zanima misel plesa kot posledice. Ko se ta zgodi, kot posledica čutnih dražljajev. Prav tako raziskujeta posledice gibanja v prostoru, prostorske premike objektov, ki skozi gibanje v prostoru ostanejo, tudi ko gibalca že zdavnaj ni več. S svojo akcijo v javnem prostoru naslavljata tudi nekatere probleme sodobne družbe. Kronično pomanjkanje časa, empatije, stika s svojim lastnim psiho-fizičnim stanjem. Poudarjata pomembnost zaustavitve in poslušanja – kaj je tisto, kar ta trenutek potrebujem? Kaj potrebuješ ti? Včasih pozabiti ritme in sisteme, ki nam narekujejo življenja, ter se ozreti v pristnost, živost, ki nam je bila dana, in je tako krhka v svoji ranljivosti.

Raziskava zastavljena v letu 2024 - predstavlja dlje trajajoči, ponavljajoči se dogodek, Anja in Liza se bosta objeli 21x. Vsak petek bosta k Objemu pozvali tudi javnost. Ob zaključku raziskave na prostem bo uprizorjena zasnova predstave v prostoru Cirkulacija2, kjer se bo z glasbenim live-actom pridružil Luka Uršič. V sodelovanju s Črtom Potočnikom bo posnet plesni film.

Raziskava v obliki plesne intervencije poteka med 1. in 29. marcem na ploščadi Ajdovščina, vedno na spontanem mestu srečanja.

***

Projekt ALLO, raziskava Objem
Ples, koreografija: Anja Mejač, Liza Šimenc
Glasba, live-act: Luka Uršič
Video: Črt Potočnik
Fotografija: Nina Pernat
Komunikacija: Tea Pristolič
Produkcija: Skladišče 172
Soorganizacija: Cirkulacija 2
Medijski pokrovitelj: Parada plesa
Projekt so v letu 2024 finančno podprli: Mestna občina Ljubljana, S-5 naložbe, TAM-TAM

Povezava na dogodek.