Nočni pogovori – Igralci v etru

V okviru 44. tedna slovenske drame bodo predstavili knjigo Alena Jelena Nočni pogovori – Igralci v etru, ki je izšla decembra lani v zbirki Knjižnica MGL.

Foto: Arhiv MGL

Dramaturg in režiser Alen Jelen je kot sodelavec uredništva nočnega programa Radia Slovenija vrsto let pripravljal pogovore s slovenskimi igralskimi legendami. Na nočne obiske so prihajali ustvarjalci, ki so zaznamovali slovenski gledališki prostor, leta in leta soustvarjali podobo slovenskega filma in televizije ter pustili neizbrisen pečat v umetniškem programu Radia Slovenija. Nekaj pogovorov se je za vedno izgubilo, več deset se jih je ohranilo. V knjigi, ki želi biti hkrati priložnost za spominjanje in iztočnica za premislek povezav med gledališkim in radijskim medijem, je objavljenih osemindvajset pogovorov z igralkami in igralci iz vseh slovenskih gledališč. Mnogi od njih so danes upokojeni, nekateri žal že pokojni … Knjiga je obogatena s portreti sogovornic in sogovornikov ter opremljena s strokovnimi opombami, spremno besedo pa je zanjo napisala legenda slovenske radijske režije Rosanda Sajko.

Na predstavitvi, ki jo v okviru letošnjega Tedna slovenske drame pripravljajo v Stolpu Škrlovec, se bodo posebej posvetili tistim poglavjem iz knjige, ki se dotikajo Prešernovega gledališča Kranj, saj bomo prisluhnili posnetkom igralcev, ki so v različnih obdobjih nastopali na njegovih odrskih deskah, in se pogovarjali o njegovi dolgi in specifični zgodovini. Častni gostji dogodka, ki ga bo povezoval igralec Aljoša Ternovšek, bosta igralki Ivanka Mežan in Iva Zupančič, o knjigi in njenem nastajanju pa bosta spregovorila še njen avtor Alen Jelen in urednica zbirke Knjižnica MGL Petra Pogorevc. Zbranemu občinstvu bo ob spremljavi klavirja zapela tudi letošnja Prešernova nagrajenka Vesna Pernarčič.