No Home Movie


Foto: Foto Still

»Vse, kar imate, je čas. V mojih filmih se zavedate vsake sekunde, ki mine. Čutite jo s telesom. Soočeni sami s sabo … Iz oči v oči z Drugim. Iz tega odločilnega izoči-v-oči izvira vaš občutek odgovornosti … To je zame etika. Zato vedno hočem enakopravnost med podobo in gledalcem. Ali prehod od enega nezavednega k drugemu.« (Chantal Akerman)

No Home Movie je ganljiv portret režiserkine mame, posnet v njenem bruseljskem stanovanju, prikazuje zadnje mesece njenega življenja.

CHANTAL AKERMAN (1950–2015) je ena najvplivnejših režiserk svoje generacije, umetnica in bila je profesorica na City College of New York. Je tudi ikona feminizma, ki je s svojim najpomembnejšim filmom Jeanne Dielman, 23 Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles pomembno vplivala na razvoj avantgardne filmske umetnosti. Od sredine 90. let je z video instalacijami aktivno posegla tudi na področje vizualne umetnosti. Njena dela so bila prikazana na Beneškem Bienalu (2001); Documenti 11 (2002); v Muzeju umetnosti Tel Aviv, Izrael (2006); v Princeton University Art Museum (2006); v Muzeju sodobne umetnosti Antwerpen, Belgija (2012); na MIT, Cambridge Massachusetts (2008) in v Ambika P3, London (2015). Posvečene so ji bile številne retrospektive, med drugim leta 2011 v Avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju.

Po projekciji filma pogovor s Claire Atherton, dolgoletno režiserkino sodelavko in montažerko. (prost vstop)

Belgija / 2015 / 115'
Film
Organizacija: Kinodvor in Mesto žensk.