Nina Meško in Lana Kariž Meško: Mala šola potapljanja

:
:
Serija umetniških in diskurzivnih dogodkov Zdaj je tukaj!

Foto: Arhiv Zavod Maska

Predstava.

»Palimpsestov molekul ni treba prepisovati, saj stroji poskrbijo, da nekoč minljive besede obstanejo: zbirajo se v žlebovih, kopičijo se treba in jih je pometati, lebdijo v zraku kot jutranja megla.« – Dexter Palmer, The Dream of Perpetual Motion

.

V Mali šoli potapljanja se bosta Nina Meško (mati), ki se je v 1990. letih v slovenski sodobnoplesni prostor vpisala kot avtorica več eksperimentalnih plesnih predstav, zadnjih 17 let pa deluje na področju sodobnega plesa kot pedagoginja, promotorka in samostojna svetovalka za ples, ter Lana Kariž Meško (hči) potopili v »neurejen« Ninin plesni arhiv. Lana, tudi sama dejavna na področju sodobnega plesa, namreč maminega plesnega opusa ne pozna dobro, nikoli ga ni videla ne v živo ne na videu.

Z Malo šolo potapljanja bosta umetnici razpirali številna vprašanja. Kako se ples shranjuje v telesu in prenaša med telesi? Kako se delo aktivira skozi novo telo? Gre za vprašanja izvirnosti in neuspeha reaktivacije plesnega dela. Za vprašanja o skupnih zgodbah, obredih, plesanjih in informacijah, ki so ostale v telesu kot sedežu spomina, in o tem, kako se čutne, čustvene ali kognitivne izkušnje shranjujejo v gibih, kretnjah, ritmu.

Avtorici: Nina Meško in Lana Kariž Meško; v sodelovanju z Petro Veber in Jasmino Založnik
Produkcija: Maska Ljubljana