Nika Ham: Skvot

Nika Ham je umetnica. Zaposlena je kot čuvajka Moderne Galerije v Ljubljani. In performira ...

Koprodukcija: Mesto žensk in Aksioma

***

Nika Ham (1991) je diplomirana slikarka, ki trenutno opravlja podiplomski študij na  Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V šolskem letu 2013 / 2014 se je študijsko izpopolnjevala v Winchester School of Art, Velika Britanija. Med rednim študijem je sodelovala v raznih projektih, ki jih je podprla Mestna Občina Ljubljana - od novoletne okrasitve centra do slikarske šole na Stritarjevi ulici. Sodelovala je na več skupinskih razstavah in prirejala samostojne razstave.

Slikarsko je spremljala tudi predstave v Križankah in na dogodku ob izidu knjige avtorice Miss Black Monroe v Atriju ZRC Sazu. Organizirala je risarsko šolo za otroke v mestni občini Borovnica, poskrbela za vizualno podobo v klubu Tiffany za dogodek County Cunty, trenutno pa dela v Moderni galeriji.

V letu 2016 je delala na Dunaju za filmski festival LET'S CEE in sicer kot vodja grafičnega oddelka.  Sodelovala je pri realizaciji razstavnega programa za umetniško skupino Laibach in z letom 2017 pričela obiskovati Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje-Svet umetnosti, SCCA, Ljubljana.

V svojih delih se ukvarja pretežno s politično tematiko in aktualnimi družbenimi situacijami. Njeno slikarstvo odseva zanimanje za človeško figuro in portret, kombinirano z abstraktnimi elementi. Navdušuje jo digitalna oblika umetnosti, ki ji nudi potrebno razsežnost pri prikazu trenutnih družbenih in poltičnih stanj, sebe pa pogosto uporabi kot performativni objekt izražanja.