Nič več radijske tišine


Foto: Arhiv Birgit Ulher

Koncert Birgit Ulher

»V Ulherijini umetnosti je nekaj, kar jo dela izjemno zanimivo glasbenico. Včasih si njeno trobento predstavljam kot nekakšen mikroskop s kompletom leč, ki zrnato sliko nepričakovano spremenijo v brokat.« (Johan Redin)

Zrak, vdih, izdih, prepona, ustna votlina, jezik, ustnice, trobenta, premislek, kompozicija, improvizacija, zvok, tišina, multifonija, razširjene tehnike, samosvoje preparacije inštrumenta, akustika prostora, elektronska obdelava zvoka, terenski posnetki, ozvočenje, kvadrofonija, trobenta kot oddajnik in sprejemnik zvoka, kot akustična komora, festivali, klubska scena, samonikla prizorišča, neodvisna in akademska scena. (Tomaž Grom)

Birgit Ulher uporablja razširjeno tehniko zvočnikov, ki predvajajo radiofrekvenčni šum v dušilec za trobento. Trobenta deluje kot akustična komora in modulira radijski šum, kar pomeni da je istočasno opravlja vlogo oddajnika in sprejemnika. Uporablja tudi kovinske plošče kot ‘vibrirajoče sisteme’. S spreminjanjem pritiska na kovinske plošče, prislonjene na odmevnik trobente, ustvarja multifonijo in razpršene, razcepljene zvoke. Poleg trobente in dušilca so inštrumenti na njenem solističnem albumu Nič več radijske tišine radio in še posebej zvočniki. Tudi na tem področju je prekoračila meje tako zmožnosti kot funkcionalnosti zvočnika. Kar ostaja, je element, ki bi ga lahko še najbolj primerjali z zvokom tolkal. Ulherijino igranje z radijskim šumom včasih zveni povsem elektronsko, čeprav je glasba v bistvu akustična.

BIRGIT ULHER je študirala vizualne umetnosti, ki še vedno pomembno vplivajo na njeno glasbo. Kar se je leta 1982 preselila v Hamburg, se ukvarja s prosto improvizacijo in eksperimentalno glasbo. V tem času je razvila samosvoj glasbeni jezik. Dela predvsem v polju razširjanja zvočnih možnosti trobente, pri čemer je razvila lastne razširjene tehnike in preparacije za produkcijo teh zvokov. Poleg omenjenih raziskav jo posebej zanima odnos med zvokom in tišino. Imela je predavanja in vodila delavnice na Haifa University, SAIC – School of The Art Institut of Chicago, Hochschule für Musik Basel, The Queen’s University v Belfastu, v Galeria Mérida, v Anahuac 33, Mexico City (oboje Mehika). Nastopa samostojno ali s skupinami, sodeluje s plesalci, vizualnimi umetniki in skladatelji, omeniti pa velja tudi priložnostna sodelovanja z glasbeniki z vseh koncev sveta. Izdala je številne CD-je.

Organizacija: Zavod Sploh. V sodelovanju z Mestom žensk in Menzo pri koritu – AKC Metelkova mesto.