Nevenkin gaj

:
:

Foto: Nela Maleckar

Nevenka Koprivšek je bila veter sprememb v Ljubljani, včasih je bila kot nežen vetrič, ki samo rahlo spodbuja, včasih pa je kot burja zavzeta, uporna in močna premikala meje, ali pa, in ta prispodoba bi ji bila morda celo najbližja, kot trdoživo drevo, ki vztrajno raste, se prilagaja in kljubuje času.

Če odmislimo vse ljudi in projekte, ki jih je obogatila, povezovala in poganjala, je ena izmed njenih največjih zmag Stara elektrarna – prazen prostor, ki je z vizijo, voljo in delovanjem postal eno najbolj prepoznavnih mestnih prizorišč. Vse od zagona gledališča v Elektrarni na Taboru je bila tudi gonilo sprememb v širšem območju ter pobudnica organizacije prve kulturne četrti v prestolnici. Povezovala je organizacije in posameznike ter skušala predvsem poslušati tudi prebivalce četrti in vse, ki četrt obiskujemo in uporabljamo. Zanimalo jo je, kakšne spremembe v organizaciji življenja in dela, rabe in urejanja prostora bi lahko zagotovile bolj kakovostne življenjske razmere, ustvarile bolj povezano skupnost in prijazno sosesko.
Nevenka ostaja prisotna v vseh nas in v svojih delih, mestnih in umetniških zmagah. Zdaj bi jo radi zapisali tudi v prostor mesta in ji namenili spominsko ureditev, ki bo zasnovana v njenem duhu in bo njenim »lokalcem« ter mimoidočim bogatila dneve.

S pomočjo ŠD Tabor in z dovoljenjem Mestne občine Ljubljana so pobudniki ureditve, Bunker, KD Obrat in IPoP, spominu na Nevenko namenili zelenico ob športnem igrišču ŠD Tabor in jo spremenili v Nevenkin gaj. Ureditev je zasnovana skupaj z družino ter partnerji, skupna pa bo tudi skrb za rabo in vzdrževanje gaja.

Začetek procesa urejanja bo v torek, 24. avgusta ob 18.30