Neforma 108

:
:
Serija izvedbenih improvizacij.
Foto: Arhiv Center kulture Španski borci
Foto: Arhiv Center kulture Španski borci
Foto: Arhiv Center kulture Španski borci
Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

Pomlad pride vsako leto hitreje. Rože si podajamo že februarja. Tisti, ki se nas še držijo zimske viroze, kuhamo svež pljučnikov čaj, iz ust pa nam diši po čemažu. Pomladanska Neforma gre v drugo smer, z rahlim zamikom prinaša dan punc, žensk, umetnic, plešočih in takih, ki se jih sliši. Lepo povabljeni na spogledljiv pričetek pomladi z metuljčki v trebuhu. 

Nastopajo: Marja Burchard, Enja Grabrijan, Kristýna Peldová in April Veselko

Produkcija: Zavod Sploh
Trajanje: 90 minut

***

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.