Nastop plesnih akademij in šol (AT/HR/HU/SI)

foto Arhiv Fronta festival
foto Arhiv Fronta festival
foto Arhiv Fronta festival

Umetniška gimnazija Ljubljana – smer sodobni ples

AVANTGARDA, koreografija Vzravnani na vrhu sveta spet izzivamo zvezde

Plesalci 2. h, sodobni ples: Nika Ajdnik, Neva Bedenik, Anamaria Klajnšček, Maja Koražija, Žigan Krajnčan, Alja Lackovič, Mojca Lukan, Petra Peček, Julija Pečnikar, Nika Prosen, Jana Repovž, Gordana Stojković, Julija Šuštar, Karin Vrtar, Sara Ermenc
Glasba: Einsturzende neubauten; Berlin Babylon
Video: Dušan Teropšič
Mentor: Dušan Teropšič
Sodelovanje: mentorici Kaja Lorenci in Vita Osojnik

Koreografija “Vzravnani na vrhu sveta spet izzivamo zvezde” v izvedbi 2.h razreda je del predstave Avantgarda, ki je letošnja produkcija SVŠGL – Umetniška gimnazija, smer sodobni ples in dramsko-gledališka smer. Predstava je bila posvečena času historičnih avantgard, kjer so ideje vzpostavljale družbeno vlogo umetnika ali umetnice in možnost umetniškega angažmaja, ki lahko spremeni svet, očara, začara in prebudi več generacij. Koreografija 2. h razreda, kot ena izmed sekvenc celote, obravnava vlogo posameznika v skupnem stremenju po svobodi in izražanju. To se odraža v koreografiji kot stroga forma in disciplina v prepletanju lastega izraza in eruptivne mladostne energije.

***
Šola za sodobni ples Ane Maletić, Zagreb

ZEMLJEVID MOJEGA SRCA
Koreografija: Hellen Walkley

IZJEMA
Koreografija: Adrijana Barbarić Pevek

Izvedba: Lucija Božičević, Matija Franješ, Margareta Firinger, Mia Kovačević, Mirta Rebrina, Ivona Grubušić, Doris Stojanić, Ema Crnić, Lorena Glogović, Silvija Musić, Ana Marković, Lana Kavšek Antunović, Lucija Šarac, Laura Čehulić

***
IDA − Inštitut za plesne umetnosti na Zasebni univerzi Antona Brucknerja v Linzu

Šolanje na Inštitutu za plesne umetnosti (IDA) je raznoliko in dinamično kot samo polje sodobnega plesa. Inštitut sodeluje s skupino mednarodno uveljavljenih pedagogov, ki poučujejo sodobnoplesno tehniko, razvijajo študentovo individualno ustvarjalnost in umetniško fleksibilnost, hkrati pa imajo študentje priložnost sodelovati z različnimi gostujočimi učitelji, ki so trenutno aktivni in prepoznavni na sodobnoplesni sceni. Na Inštitutu se trenutno izobražuje okoli 60 študentov iz različnih držav, kot so Avstrija, Nemčija, Češka, Poljska, Srbija, Francija, Kitajska, Kolumbija in ZDA.

U n O  
Koreografija: Juan Dante Murillo
Asistentka: Dolma Jover Agulló
Soustvarjalci in izvajalci: Solaja Rechlin, Neža Hribar, Flavia Barandun, Martina Lorenc, Leon Maric, Rafal Pierzynski

Predstava U n O, ki je pravzaprav igra-potovanje, govori o komunikaciji, spontanih srečanjih in »skupinski inteligenci«, katerih podlaga sta čuječnost in pripravljenost. Plesalci so razvili poseben sistem, v katerem se vedno odzovejo kot skupina in kjer igra glavno vlogo poslušanje drugih. Gibi in gibalni impulzi vplivajo drug na drugega, energija teče, gibanje se transformira, igra, dajanje in sprejemanje … Plesalci so v stalni pripravljenosti, prostor je napolnjen z instinkti, fizikalnostjo, različnimi lastnostmi, nenadnimi preobrati in z veliko čustvi.

***
Akademija za sodobni ples Budimpešta

Akademija za sodobni ples je bila uradno ustanovljena 1. septembra 2004 v Budimpešti kot visokošolski zavod z državno podporo. Njen ustanovitelj je Fundacija novih uprizoritvenih umetnosti (Új Előadóművészeti Alapítvány), rektor pa Angelus Iván, ki že od poznih sedemdesetih let prejšnjega stoletja ustvarja na področju madžarskega sodobnega plesa. Izobraževanje temelji na študiju tradicionalnih oblik v povezavi z novimi tehnikami in metodami, ki so v skladu z zahtevami stroke 21. stoletja. Študenti bodo predstavili kratek odrski nastop z naslovom Remake, ki temelji na predstavah, ustvarjenih z mentorji šole v zadnji sezoni. Del koreografije je bil nominiran za nagrado Laban, kot eden najboljših sodobnih plesnih predstav v sezoni.

SEAD – Eksperimentalna akademija za ples v Salzburgu

SEAD je šola o delu - ustvarjalnem delu, strokovnem delu, intelektualnem delu.
Študenti akademije so izzvani, da vlagajo v rast njihove osebne in umetniške zrelosti. Akademija nudi zavetje in sistem podpore umetnikom v nastajanju ter pomemben vadbeni poligon za izvajalce in koreografe. Prav tako študentom nudi možnosti za koreografiranje in predstavitev njihovega dela, za poučevanje odraslih in otrok v javnem programu izobraževanja, za sodelovanje v programih izmenjave v tujini ter za ustvarjanje in navezavo stikov za vse življenje. Akademija vključuje študente v vse svoje nacionalne in mednarodne performatinvne in izobraževalne dejavnosti, kot del mreže vodilnih institucij na področju sodobnega plesa pa ponuja študentom tudi možnosti za povezovanje z invoativnimi posamezniki in dejanskim razvojem.

9+1
Research on a dance material on a rainy day

Koncept: Aliz Péter
Izvedba in koreografija: Na-Hee Lee, Louise Everarts de Velp, Luan Manfredi
Glasba: The Surrey With The Fringe On Top
Predstava temelji na fizičnih nalogah, ki so jih izvajalci raziskovali skozi improvizacijo. Da bi obstoječe individualne gibalne fraze nadgradili z dodatnimi pomenskimi plastmi, so plesalci „ukradli“ gibalni material od svojih kolegov in ga prepletli s svojo frazo, s čimer so ustvarili besednjak, s katerim se skozi specifičen prostor, čas in ritem sporazumevajo med sabo.

Vstop prost