Mreža kulturnih praks družbenega spola JV Evrope

:
:
Okrogla miza

Ekonomika diskriminacije in problematike spolov na trgih dela je privedla do tega, da imamo sedaj spolno določena podpodročja v ekonomiki dela, ekonomiki razvoja in celo makroekonomiji. Kaj se dogaja v ekonomiki kulture in na področjih umetniške produkcije? Ustvarjanje umetnosti ni zgolj estetska, ampak tudi ekonomska odločitev. Kako spremeniti dejstvo, da se ženske tradicionalno soočajo s slabšim, tudi finančnim položajem v umetnosti? S poudarkom na praktičnih primerih iz regije bomo poskušali najti smernice, s katerimi bo življenje (in umetnost) za umetnice lažje. Okroglo mizo bo vodila Gabrijela Ivanov (K-zona).

**

Mreža kulturnih praks družbenega spola je svoje glavne cilje postavila zelo visoko: nevtralizacija spolnih stereotipov v kulturni produkciji in družbi nasploh in zagotavljanje primerov dobre prakse, ki se lahko uporabijo kot model za redefinicijo spolnih vidikov kulturnih politik. Mreža se je začela oblikovati leta 2012 in postaja uspešen primer sodelovanja v regiji, ki bo povečalo mobilnost, prepoznavnost in izmenjavo idej. Trenutno združuje 15 organizacij iz pojugoslovanske regije in omogoča izmenjavo virov, znanja in praks, ki temeljijo na vrednotah spoštovanja različnosti, dialoga, enakosti spolov in svobode izražanja.

Člani mreže: K-zona (voxfeminae.net, festival Vox Feminae), CESI (Libela.org), CROL (Crol.hr), Flamingo (festival DRAGram), Živa muzika, BeFem (festival BeFem), OPA (Femix.info, Femix projekt), Center for Girls Niš (festival Art Femine), CURE Foundation (festival Pitchwise), Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk (festival Mesto žensk), KUD Mreža (festival Rdeče zore), Radio Študent (Sektor Ž), Tiiiiit! Inc. (festival Prvo pa žensko).

Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Mreža kulturnih praks družbenega spola jugovzhodne Evrope, Vox Feminae, Galerija Škuc
S podporo: Zaklada Kultura nova