Molitveni stroj Noordung Dragana Živadinova

Dragan Živadinov je leta 1992 na oder postavil eno najbolj markantnih in prelomnih predstav v Sloveniji – Molitveni stroj Noordung v izvedbi SNG Opera in balet Ljubljana.

Delo je nastalo v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana ter Cankarjevega doma in s tem je prvič v zgodovini slovenske umetnosti institucija klasičnih umetnostih praks, kakršna je opera in balet, sklenila sodelovanje z umetnikom slovenskega gledališkega retrogardizma. Živadinov je s predstavo naseljenih skulptur vstopil v tretjo fazo svojega gledališkega ustvarjanja, zaznamovano z vizionarskim delom Hermana Potočnika Noordunga.

V Dvorani Silvana Furlana bo Živadinov izvedel komentirano različico izvirne predstave, podkrepljeno z videoposnetkom predstave ter grafičnimi shemami, ki bodo podrobno osvetlile vsebinske in produkcijske okvirje njenega nastajanja. Komentiranemu performansu bo sledil še pogovor, v katerem bodo sodelovale povabljene »priče«, ki so si predstavo leta 1992 ogledale. 

Ob tej priložnosti bo izšla posebna knjižica Svet kozmonavtov, balerin in svečenic, skupaj s priloženim DVD-jem posnete predstave. Predstava, ki velja za pomembno, a vendarle pozabljeno delo slovenske umetnosti, bo tako dobila posebno obeležje, morda prvega po tem, ko so ustvarjalci predstave na novinarski konferenci pred dvajsetimi leti na baletne copatke šivali Malevičeve križe, kakor je leta 1994 v Maski zapisal Simon Kardum.

Pogovor in predstavitev knjige Svet Kozmonavtov, balerin in svečenic, ki bosta sledila komentiranemu informansu, bo vodila Andreja Kopač.

Produkcija in založništvo: Zavod Delak & Maska