Mitja Velikonja & Sandi Abram: Ko zidovi spregovorijo: ideologija grafitov in ulične umetnosti v Ljubljani

Sprehod predavanje

Mitja Velikonja / Foto: Uroš Abram

Nedavno je Mestna občina Ljubljana pričela vojno proti vandalizmu s kampanjo »Človek, čuvaj svoje mesto, samo eno imaš.«. Apelriajo tudi na prebivalce mesta, da poročajo o vandalizmu in dodelili so nekaj površin, na katerih so grafiti dovoljeni. Namesto, da bi mesto prisluhnilo, kaj grafiti sporočajo, jih reducirajo na vandalizem in jih omejujejo na kontrolirane površine, kjer sta svoboda govora in umetnosti sponzorirani, nadzorovani, na kratko – legalni.

Sandi Abran in Mitja Velikonja nas bosta peljala na sprehod od grafita do grafita po Ljubljani. Skupaj z nami bosta skušala brati oziroma razbrati ideologije iz različnih grafitov. poleg estetskih, bomo največ pozornosti posvetili političnim implikacijam teh »urbanih fresk« in poskušali razmišljati o večno vprašljivem razmerju med umetnostjo in politično ideologijo na ulicah: a grafiti samo reproducirajo ali konfrontirajo trenutne dominantne ideologije, kdo/zakaj/kako jih (de)konstruira? So te podobe znak sograsja ali nesoglasja? Kako – na primer – nedavna »begusnka kriza« odseva na ulicah? Kaj nam grafiti govorijo o politični krajini Slovenije? Na kratko – kaj nam govorijo ljubljanski zidovi?

Mitja Velikonja je redni profesor na Katedri za kulturologijo in predstojnik Centra za proučevanje kulture in religije. Njegove glavne raziskovalne teme vključujejo nove tranzicijske ideologije, subkulture in urbane kulture, kolektivni spomin in post-socialistično nostalgijo. Trenutno ga zanimajo ideološke dimenzije in politični potenciali sodobnih grafitov in ulične umetnosti: od tistih nogometno-navijaških do (anti)nostalgičnih, od grafitarskih bitk različnih političnih skupin do – v zadnjem času – pro/kontra begunskih.

Sandi Abram je raziskovalec grafitov in ulične umetnosti, ustanovil je tudi dnevno ljubljansko vodstvo po grafitih. Njegova diplomska naloge je bila »Od Grafita do grafita : ulične kreativnosti v primežu inkorporacijskih praks«, Bil je tudi sourednik dvojne številke Časopisa za kritiko znanosto o grafitih in ulični umetnosti. Njegovo raziskovanje se osredotoča na (re)apropriacijo javnih prostorov, sodobne potujoče obrtnike, neinstitucionalne umetniške in artivistične prakse s posebnim poudarkom na urbani ustvarjalnosti in ulični kulturi.

Povezava: Mednarodna konferenca Pripravljeni na spremembe: NOVE POLITIČNE MITOLOGIJE IN UMETNOST