Milijana Babić: Iščem delo

Razstava
Foto: Mirna Kutleša
Foto: Mirna Kutleša
Foto: Mirna Kutleša
Foto: Mirna Kutleša
Foto: Mirna Kutleša
Foto: Mirna Kutleša

Razstava je zasnovana na dokumentaciji poldrugo leto dolge akcije iskanja dela, povezane z oglasom »Vizualna umetnica išče kakršnokoli delo«, ki je bil večkrat objavljen na lokalnih oglasnih straneh. Ker so odgovori na oglas prišli predvsem od moških, ki so ponujali sumljivo delo, npr. masaža, spremstvo na potovanjih, golo fotografiranje, »performansi« v nočnih barih itn., se je projekt vzporedno razvijal tudi z raziskovanjem oglasov za delo in stanjem na domačem trgu dela.

V teku projekta je umetnica delala kot čistilka, natakarica, prodajalka, delila je reklamne letake … V vseh primerih – z izjemo dela, ki ga je dobila »prek zvez« – je prejemala prenizko plačo in z njo so ravnali kot z osebo nižjega družbenega položaja. Poleg tega, da raziskuje trg dela v časih največje nezaposlenosti na Hrvaškem, projekt Iščem delo preizprašuje tudi status sodobnih umetnikov v hrvaški družbi in problematizira nezadostnost umetniškega poklica s poudarkom na položaju umetnic in polju vizualne umetnosti.

Pogoji, v katerih delajo (ne zgolj) hrvaški vizualni umetniki, so poceni produkcija, neplačano delo, neobstoječi trg sodobne umetnosti in pomanjkanje sistematične promocije na mednarodni ravni. Preživetje v poklicu je mogoče samo ob zunanjem viru dohodka. (Milijana Babić)

Organizacija: Mesto žensk; V sodelovanju: Galerija Škuc.
S podporo: EU Kultura.

***
Milijana Babić (1974) je vizualna umetnica, ki s svojim delom velikokrat seže v polje žive umetnosti. Diplomirala je iz slikarstva na Durban Institute of Technology v Durbanu v Južnoafriški republiki leta 2001, magistrirala pa je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje leta 2007. Je dolgoletna sodelavka reške Akademije uporabnih umetnosti z izkušnjami v poučevanju in razvijanju evropskih projektov. Njena dela so bila predstavljena na številnih razstavah in festivalih doma in po svetu. Z Mestom žensk stalno sodeluje že od leta 2003, ko se je v okviru festivala predstavila z razstavo Nonsense v Galeriji Alkatraz – AKC Metelkova mesto.