Menjalni tečaj kulture

:
:
Interaktivna performativna instalacija

Tania El Khoury je multidisciplinarna umetnica, ki ustvarja interaktivne predstave in instalacije. Je dobitnica mnogih nagrad, med njimi tudi nagrade ANTI – Contemporary Art Festival, edine mednarodne nagrade, ki nagrajuje live art stvaritve. Njena dela so inovativna in raziskovalna, predstavljena v nekonvencionalnih prostorih, od velikih dvoran muzeja do ribiškega čolna v Mediteranskem morju. Jedrni element umetnosti Tanie El Khoury je srečanje umetnosti z gledalcem kot soustvarjalcem. Gledalca sooči z umetnostjo skozi ekstremno intimo in raziskuje etični in politični potencial umetnosti. Njeno delo temelji na dolgotrajnih raziskavah arhivskega, zgodovinskega in dokumentarnega gradiva, ki so v osnovi zgodbe posameznikov, a z njimi zareže v zgodbe vseh nas in v teme, katerih del smo: koncentracija moči, nasilje v državi, meje, spolne politike in potujčevanje posameznikov in skupnosti.

Menjalni tečaj kulture gradi na intervjujih, ki jih je Tania El Khoury posnela s svojo pokojno babico v vasi Akkar, na meji med Libanonom in Sirijo. Menjalni tečaj kulture je arhiv, v katerega je povabljenih deset gledalk in gledalcev, da raziščejo zgodovino, ki jo zaznamuje vojno preživetje, a hkrati tudi reka, ki ne upošteva kolonialnih in državnih meja. Arhivskih skrinj ne polni le papir, ki nam ponuja znanje zgodovine in ga beremo iz perspektive sedanjosti, ampak se v njih skrivajo tudi videozapisi, zvoki, zemljevidi in zbirka denarja brez vrednosti.

Avtorica: Tania El Khoury
Oblikovanje produkcije: Petra Abousleiman
Raziskava: Ziad Abu-Rish, May Haider, Mariam Saada in Alexander Mayagoitia
Oblikovanje tona: Fadi Tabbal
Grafično oblikovanje: Jana Traboulsi
Editiranje vida v živo: Ali Beidoun
Filmi: Luke Bryant & Tania El Khoury
Španski prevod: Ziad Chakaroun
Arhivi: dokumenti družine El Khoury (Libanon in Mehika); Archivo General de la Nación (Mehika); SRE – Acervo Histórico Diplomático (Mehika)
Produkcija: Bard Fisher Center, Spielart Festival, Onassis Stegi
Produkcija gostovanj: Artsadmin
S podporo: Evropska Unija – Program Ustvarjalna Evropa, Kultura, Create to Connect -> Create to Impact

45 minut