Mednarodna razprava: Ples in performans v “Rovtah”

Zavod Flota in Slovenski gledališki inštitut organizirata mednarodno razpravo v okviru programa mednarodnega plesnega festivala Front@.

Sodobni ples je nekakšen “bav-bav” med uprizoritvenimi umetnostmi. Zato nas zanima kakšne zagate spremljajo pogled na to umetniško ustvarjanje izven velikih urbanih središč. Probleme bi želeli osvetliti z vseh plati, zato nas enako zanimajo razmišljanja ljudi, ki se ukvarjajo s kulturo na obrobju, izven velikih centrov, ali pa o tem poročajo, in tistih, ki se s sodobnim plesom in gledališčem srečujejo vsak dan.

Ples in performans v “Rovtah” / Dance and Performance in Duckburg se je imenoval prispevek, ki so ga zasnovali avstrijska publicistka Ingrid Türk Chlapek, nemški teatrolog dr. Franz Anton Cramer in slovenski koreograf Matjaž Farič za letošnji Plesni kongres (Tanzkongress) v Hannovru. Izkazalo se je, da gre za zelo obsežno in pomembno temo, ki za osvetlitev zahteva večje število dogodkov. 

Festival Front@ je nastal v želji, da bi naslovili probleme neenakomerne dostopnosti sodobni umetnosti v subvencioniranem modelu kulture in probleme elitizma ter hermetičnosti (sodobnega) plesa. Zato je umestitev razprave na Fronto, na rob države, več kot smiselna.

Ples in performans v “Rovtah” / Dance and Performance in Duckburg II zavod Flota organizira v sodelovanju z Slovenskim gledališkim inštitutom. Zaradi lažjega sporazumevanja bo pogovor potekal v angleškem jeziku.

Na mednarodno razpravo se lahko prijavite do četrtka, 1. 9. 2016 na: plese@flota.si