Marija Antoinetta - gledališki objekt

Razstava je na ogled v času Festivala Borštnikovo srečanje v Vetrinjskem dvoru od ponedeljka do petka od 8.00 do 16.00 in v soboto in nedeljo od 10.00 do 18.00.

foto Peter Uhan

Če je bilo v okviru projekta Marija Antoinetta v formi gledališkega dogodka življenje te najbolj znane francoske kraljice prikazano kot napeta gledališka predstava, je razstava gledaliških objektov oziroma emotivnih elementov iz njenega življenja avtorjev poskus ujetja bežečega spomina na njeno usodo. Gre za poetiziranje pogledov na usodo, ki še po več kot dvesto letih od njene fizične smrti niso našli enotnega izhodišča. Njena posmrtna maska kot šahovsko polje odpira morje interpretativnih možnosti. Zato razstava govori o potovanju, tako Marije Antoinette, ki na prizorišču umanjka in jo nadomesti obiskovalec, kot tudi spomina. Pot ga želi transformirati v še neznane pokrajine, ki jih odkriva gledalec. Predstava Marija Antoinetta je bil dogodek v prostoru, na razstavi pa zavzema osrednjo vlogo prostor s svojo zgodbo.

Naša perspektiva je sedanji trenutek, ki naj bi s pogledom v preteklost omogočala vizijo transcendence v drugačni prihodnosti. Življenje in trenutek, ki ga živimo zdaj, to perspektivo krvavo potrebujeta. (Eva Kraševec)