Malo pristanišče

Film

Desetletna Jarka je navajena skrbeti zase. Njena babica je bolna, premlada mamica pa veliko zdoma. V istem bloku kot Jarka živi tudi osemletni Kristjan, ki prihaja iz dobro situirane družine in ga starši pretirano ščitijo, v šoli pa doživlja nasilje. Njegov brezskrbni čas je čas videoigric. Nekega dne Jarka ponudi zatočišče pozabljenima dojenčkoma na železniški postaji. S Kristjanom v zapuščeni babičini lopi s čudovitim vrtom prevzameta vlogo staršev in z malima dvojčkoma ustvarita popolnoma nov svet. Svet, v katerem otroka prevzameta odgovornost in ljubeče poskrbita za bližnje. Film je posnet po istoimenski knjigi Monike Kompaníkové, ki je postala slovaška knjiga leta 2010. Doživela je že vrsto prevodov in scenarističnih priredb za gledališče in film.

Avtorica je o filmu Malo pristanišče povedala: »Najpomembnejše je bilo najti res nadarjeno deklico, saj je ta vloga zahtevala psihološko bolj poglobljeno igro, obenem pa sem iskala deklico z nekakšno iskrico, temperamentom, da bi bil Jarkin lik zanimiv za občinstvo. In vse to sem našla pri Vanessi. Najteže je bilo otroka motivirati, da sta si želela snemati film in da sta pri tem uživala. Ko jima je nekaj postalo rutinsko, se ni bilo prav lahko domisliti, kako bi učinkovito nadaljevali. Seveda je bil velik izziv doseči, da sta otroška lika prepričljiva. Veliko smo tvegali, saj je glavna junakinja v skoraj vsakem kadru in mora nositi ves film. Vemo pa tudi, da se odraslo občinstvo težje poistoveti z otrokom v glavni vlogi.«

Festivali, nagrade: Berlinale – nagrada v sekciji Generation za najboljši film; Zlin – nagrada za najboljšo dekliško glavno vlogo.

Projekcija poteka v okviru posebnega filmskega programa ob priložnosti madžarskega predsedovanja Višegrajski skupini 2017/2018 (V4 CONNECTS).

Režiserka: Iveta Grófová
Scenarij: Iveta Grófová, Marek Leščák
Fotografija: Denisa Buranová
Montaža: Anton Fabian, Tono Fabian
Igrajo: Vanessa Szamuhelová, Matúš Bačišin, Katarína Kamencová, Johanna Tesařová
Glasba: Matej Hlaváč
Producentki: Iveta Grófová, Katarína Krnáčová
Organizacija: Kinodvor. V sodelovanju z Mestom žensk.
S podporo Veleposlaništev Češke republike, Madžarske, Poljske in Slovaške republike.