Maja Smrekar: Nove dimenzije »naravnega«

:
:
Umetnica Maja Smrekar raziskuje in povezuje dve krovni temi: paralelno evolucijo v razmerju volk - človek - pes in šesto veliko izumiranje vrst na Zemlji.

Foto: Arhiv Maja Smrekar

Paradigmo t.i. bio-moči, ki zajema preizpraševanje koncepta življenja, med drugim naslavlja skozi diskurze o hibridnem sorodstvu (Haraway) in animalizaciji človeka (Deleuze - Guattari, Agamben), ki biotehnologijo, globalne ekonomije in ideologije humanitarnosti naslavljajo kot odvode procesov, znotraj katerih človeštvo dosega nove dimenzije »naravnega«. Glede na to, da živimo v času, v katerem smo dosegli raven totalnega upravljanja (človeškega) življenja, se bomo v pogovoru spraševali ali lahko človeštvo sploh še mislimo znotraj paradigme razsvetljenstva, ki človeka prepozna ravno po tem, da ga razlikuje od živali?

Maja Smrekar je diplomirala na Oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, trenutno pa končuje magistrski študij na Oddelku za nove medije. Smeri njenega raziskovanja temeljijo na fenomenologiji percepcije in koncepta življenja. Zadnja leta med drugimi sodeluje z Galerijo Kapelica in z Aksiomo, s katerima je razvila projekte, ki povezujejo križanje humanističnih in naravoslovnih znanosti v interdisciplinarna umetniška dela. Maja Smrekar živi in dela med Ljubljano in Berlinom.

Pogovor bo moderirala: Mojca Kumerdej

Povezava: Mednarodna konferenca Pripravljeni na spremembe: NOVE POLITIČNE MITOLOGIJE IN UMETNOST