Kot ženska (Just like a woman)

:
:
Kuratorja projekta: Lois Keidan, Aaron Wright (Live Art Development Agency, London)

»Dekleta bodo fantje in fantje bodo dekleta.
To je zmešan, pomešan, premešan svet.« Lola, The Kinks

Predavanja, performansi, branja, inštalacije, projekcije, delavnice in pogovori o performansu identitete – načini, na katere je mogoče skozi performans »uprizoriti« ženskost in »queerati« reprezentacije spola. Kot ženska sestavlja osupljiva skupina angleških umetnikov – ženske, ki uprizarjano ženske, ženske, ki uprizarjajo moške, moški, ki uprizarjajo ženske, in umetniki, ki v celoti prestopajo meje spola.

Program Kot ženska je del iniciative Live Art Development Agency z naslovom Restock, Rethink, Reflect 3: Live Art and Feminism, ki odkriva in opredeljuje vpliv performansa na feministične teorije in prispevek umetnic k diskurzu o sodobni politiki spola. Program tako predstavlja umetnice in umetnike Lois Weaver, George Chakravarthi, The Girls, Dickie Beau, Nando Messias, Lucy Hutson, Laura Bridgeman & Serge Nicholson, in Davida Hoyla.

Londonska Live Art Development Agency razvija vire, profesionalne razvojne iniciative, projekte in publikacije, ki so namenjeni podpori in razvoju umetnikov in občinstev v polju žive umetnosti v VB in tujini.

Agencija ima raziskovalno knjižnico s prostim dostopom, vodi Unbound, internetno trgovino s knjigami, DVD-ji in drugimi publikacijami s polja žive umetnosti, opravlja pionirsko delo na področju modelov umetniškega in profesionalnega razvoja, dialoga in razprave, prispeva k raziskovanju v kulturi in izobraževanju in s programskimi in založniškimi projekti razvija inovativne načine za povečanje dostopa do in ukvarjanja z živo umetnostjo.

Vse vidike dela Agencije opredeljujejo vprašanja različnosti in raznolikosti in temeljijo na zavezanosti k ustvarjanju pogojev, v katerih lahko uspevajo inovativnost, eksperimentiranje in tveganje.

Live Art Development Agency je koordinator Live Art UK, državne mreže za promocijo žive umetnosti.

***
Lois Keidan je bila direktorica na londonskem Institute of Contemporary Arts med leti 1992 in 1997, kjer je zasnovala in razvila enoletni program o novem performansu in pomagala pri uresničitvi številnih novih podvigov že uveljavljenih in mladih umetnikov. Pred sodelovanjem z ICA je bila odgovorna za državno politiko in strategijo scenske umetnosti in interdisciplinarnih praks na britanskem Arts Council. Njeni prispevki o performansu so objavljeni v različnih revijah in publikacijah, ima pa tudi govore in prezentacije o performansu na festivalih, kolidžih, različnih dogodkih in konferencah v VB in tujini.

Aaron Wright se je Agenciji pridružil kot programski koordinator novembra 2010 in marca 2012 postal programski direktor. Pred tem je delal za številne organizacije, vključno z BBC, Maverick Television in mac (Midlands Arts Centre). Poleg tega, da sodeluje z birminghamskim eksperimentalnim glasbenim festivalom Supersonic, ki ga producira Capsule, je tudi član sveta direktorjev Birmingham Contemporary Music Group. Leta 2009 je diplomiral iz angleščine in dramatike na univerzi v Birminghamu.


Organizator: Mesto žensk
V sodelovanju: Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Gledališče Glej, Klub Tiffany, Menza Pri Koritu – AKC Metelkova, Klub Klub Gromka – AKC Metelkova, Galerija Alkatraz, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Aksioma – Projektni prostor.
S podporo: EU Kultura.