Koncert Wendy McNeil

foto Vinciane Verguethen
foto Vinciane Verguethen
foto Claudia Hoedemaker

»Vsak festival ponuja novo odkritje in zame je to bila Wendy McNeill, glasbenica iz Edmontona, ki je s svojimi ostrimi pesmimi s harmoniko in kitaro videti, kot bi vzniknila iz post-rock kabareta.« (Robert Everett-Green, The Globe and Mail)

Tako je glasbenico Wendy McNeill opisal glasbeni novinar in natanko to lahko pričakujejo tudi obiskovalci koncerta kanadske glasbenice, ki bo s svojim nastopom v okviru festivala Mesto žensk poskušala prepričati slovensko občinstvo. Glasbeni vplivi, ki segajo od Black Sabbatha do Meredith Monk, so oblikovali glasbeno formo glasbenice, ki se je z močnim avtorskim pristopom vpisala na zemljevid uspešnih neodvisnih ustvarjalcev. (Povzeto po spletni strani)

Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Menza pri koritu, AKC Metelkova

O umetnici:
Kanadska glasbenica Wendy McNeill je svoj umetniški izraz izoblikovala pod glasbenimi vplivi družinskega okolja, kjer je širok diapazon glasbenih kulis obsegal tako stare country in folk plošče kot posnetke skupin Pink Floyd, Supertramp ter Black Sabbath. Zanimanje za različne oblike umetniškega izražanja (fotografija, poezija ter sodobni ples) je Wendy McNeill usmerila v študij na umetniški fakulteti, kjer je pričela z glasbenim ustvarjanjem in razvijanjem multimedijskih projektov. Zmaga na glasbenem tekmovanju ji je omogočila izdajo prvega albuma To Whom It May Concern, ki jo je nadgradila z udeležbo na različnih folk festivalih. Na enem izmed njih se je zaljubila v zvok harmonike, ki jo je vključila v svoj glasbeni kozmos.
Wendy McNeill je posnela pet albumov, prispevala glasbo za neodvisno filmsko, plesno in gledališko produkcijo, bila kot avtorica uvrščena na številne glasbene kompilacije ter nastopala po Združenih držav Amerike, Evropi, Braziliji in Japonski. (Povzeto po spletni strani)