Kamenje v mojem žepu

Animacija

Foto: Still

Latvija ob koncu dvajsetih let preteklega stoletja. Anna, lepo in izobraženo dekle, se zaljubi v trideset let starejšega drznega podjetnika. S poroko pa pride hudo ljubosumje in podjetnik jo skrije v gozd, daleč od drugih moških, kjer mu rodi osem otrok. Latvijo tedaj najprej hudo prizadene velika kriza, potem utrpi vdore Sovjetov, nacistov, pa spet Sovjetov. Anna pa je steber, ki kljubuje vsem preizkušnjam, vzgaja otroke in jih uči skrivnosti preživetja v gozdu. Toda nekaj je z njo hudo narobe.

Veliko let pozneje mlada umetnica Signe vpraša očeta: »Kako je umrla moja babica?« Oče se odgovoru izmika. Enako njegovih sedem bratov in sester. Signe močno sumi, da je Anna naredila samomor. Skozi družinske zgodbe so vselej pronicali namigi na duševno bolezen. Tudi Signe trpi zaradi depresije, z neuravnovešenostjo pa se spopadajo še tri njene sestrične. Bi utegnila biti med Anno in štirimi vnukinjami povezava?

Signe nas v kljubovanju stigmi, ki mnoge utiša, odpelje globoko pod površje svoje depresije, kjer se želi soočiti z družinskimi demoni. V nasprotju s sestričnami najde trdno oporo v animaciji in umetnosti.

Signe Baumane, neodvisna animatorka, znana po kontroverznih filmih o seksu, nosečnosti, zobozdravnikih in norosti, se je rodila v Latviji leta 1964. Leta 1983 je uspešno opravila sprejemne izpite na Moskovski državni univerzi, kjer je študirala filozofijo. Po letu 1991, ko je dobila priložnost in režirala svoj prvi animirani kratki film, je kot svobodna oblikovalka in ilustratorka začela sodelovati z založbami v Moskvi in Rigi. Ilustrirala je več knjig za otroke, oblikovala scenografije za lutkovne predstave in režirala kratke filme o temah, ki so jo najbolj zanimale: nasilje, moč, človeštvo, odnosi med moškimi in ženskami. Več kot 11 kratkih filmov, ki jih je napisala in režirala med letoma 1999 in 2009, je bilo nagrajenih.

Režija, scenarij, animacija in glas: Signe Baumane
Montaža: Wendy Cong Zhao
Glasba: Kristian Sensini
Zvok: Weston Fonger
Producent: Signe Baumane
Koproducent: Sturgis Warner
Produkcija: Rock in My Pockets, Locomotive Productions
Distribucija: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Organizacija: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
V sodelovanju: Kinodvor, Mesto žensk

V angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi.
Po projekciji pa sledi pogovor z avtorico Signe Baumane.