Kako mislimo mrtve, njihova telesa in telesne ostanke

Kako mislimo mrtve, njihova telesa in telesne ostanke? Jih razumemo, čutimo skozi podobe, vonje, občutke izgube in žalosti, politične govore, forenzična poročila? V pogovoru bomo poskušali premisliti nekatere umetniške, moralne in politične interpretacije mrtvega telesa v sodobnem času ter tako odstreti aktualna vprašanja sprave, bolečine, pripadnosti, aktivizma in pozabe.

Pogovoru se bo pridružila umetnica Tania El Khoury, ki na festivalu predstavlja tudi svoje delo Vrtovi govorijo.

DR. MAJA PETROVIĆ-ŠTEGER je socialna antropologinja z dolgoletnimi raziskovalnimi in terenskimi izkušnjami v Srbiji, Tasmaniji in Švici ter specializacijo iz vprašanj, ki jih odpirajo antropologija telesa, medicinska antropologija in antropologija zavesti. Vrsto let je raziskovala kontekste, v katerih je telo – bodisi živo, mrtvo ali v obliki medicinsko uporabnih delov – poligon za različne politične, pravne, znanstvene in umetniške prakse. Pisala je tudi o paranoji, mentalnem zdravju ter vodnih in kopenskih poteh v Srbiji. Trenutno vodi projekt, ki preučuje diskurzivne strategije, materialne ter afektivne prakse, s katerimi t. i. družbeni podjetniki v Srbiji, Albaniji in Sloveniji razmišljajo, priklicujejo in načrtujejo svojo prihodnost.

Predavala in poučevala je antropologijo smrti, simbolno antropologijo, antropologijo Evrope, medicinsko antropologijo na Univerzi Cambridge (VB), Univerzi Chengdu (Kitajska), Fakulteti za družbene vede in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot gostujočo predavateljico je poznajo na univerzah v Hobartu (Tasmanija), Turku (Finska), Edinburgu (VB), Osaki (Japonska), Kopenhagnu (Danska), Manchestru (VB), Oslu (Norveška), Bilbau (Španija) in drugod.

TANIA EL KHOURY je live art umetnica, ki dela v Londonu in Bejrutu. Ustvarja poglobljene in izzivalne performanse, v katerih občinstvo aktivno sodeluje. Nastopala je v najrazličnejših prostorih, od Britanskega muzeja, žičnice in stare cerkve, ki so jo v času libanonske državljanske vojne uporabljali kot vojaško bazo. S predstavami je osvojila številne nagrade na mednarodnih festivalih. Je soustanoviteljica kolektiva Dictaphone Group, ki s pomočjo urbanih raziskav in žive umetnosti zahteva nazaj javni prostor. Je osrednja umetnica festivala Forest Fringe.

Organizacija: Mesto žensk v sodelovanju z Galerijo Škuc.