Izmišljeno bitje


Foto: Arhiv Liz Allbee

Koncert Liz Allbee

Zrak, vdih, izdih, prepona, ustna votlina, jezik, ustnice, trobenta, premislek, kompozicija, improvizacija, zvok, tišina, multifonija, razširjene tehnike, samosvoje preparacije inštrumenta, akustika prostora, elektronska obdelava zvoka, terenski posnetki, ozvočenje, kvadrofonija, trobenta kot oddajnik in sprejemnik zvoka, kot akustična komora, festivali, klubska scena, samonikla prizorišča, neodvisna in akademska scena. (Tomaž Grom)

Solistični kvadrofonični performans v živo s 4-kanalno trobento in trompete concrète vmesnikom. Zvoki trompete concrète izvirajo iz pitch setov znanstvenih, medicinskih in glasbenih vilic, terenskih posnetkov in številnih posnetkov živalskega jezika, narejenega z uporabo roga, razširjene tehnike in glasu. Kvadrofonična trobenta služi tudi diseminaciji/uprostorjenju živega glasu in razširjenih tehnik trobente (ki so pogosto precej ‘zverinske’).

Navdih črpa iz del Jorgeja Luisa Borgesa, in sicer Knjige izmišljenih bitij in njegovega eseja Analitični jezik Johna Wilkinsa. V celem komadu eterični toni tavajo med kruljenjem, ječanjem, klici, songi in kriki čudnega novega sveta. Izmišljeno bitje želi za poslušalca ustvariti serijo ljudskih taksonomij in umišljenih krajin – odpreti prostor tako za kontemplativno kot absurdno.

LIZ ALLBEE (1976) je skladateljica-performerka, ki dela z ‘imaginarhičnim’ potencialom zvočnega materiala. Ponavljajoče teme v njenem ustvarjanju vključujejo razširjene tehnike in izvedbe in njihovo prepletanje z instrumenti, vsakdanjimi predmeti ter visokimi in poceni tehnologijami. Privlačijo jo neartikulirane, protolingvistične kvalitete glasbenih zvokov in teles. Pogosto nastopa s trobento, elektroniko in školjko. Med drugim je nastopila na Maerzmusik, Internationale Fereienukrse für Neue Musik Darmstadt, Donaueschingen Musiktage, Ostrava Days, Serralves, Bolzano Museum of Fine Art, Yerba Buena Center for the Arts, San Francisco Electronic Music Festival, Huddersfield, CTM, Radialsystem in Berghain. Od leta 2009 živi v Berlinu.

Organizacija: Zavod Sploh.
V sodelovanju z Mestom žensk in Menzo pri koritu – AKC Metelkova mesto.