IZlet

:
:

Foto: Didier Descouens; Plod javorja

Matej Andraž Vogrinčič je na slovenski in mednarodni likovni sceni aktiven že več kot trideset let. Njegove intervencije v prostoru s kopičenjem oziroma razporejanjem istovrstnih predmetov velikokrat interpretirajo zgodbe, povezane s prostorom oziroma predmeti v njem. Večinoma so to instalacije velikih dimenzij, ki zavzemajo prostor in nemo ponujajo pogled na nepregledno število mirujočih, lahko bi rekli spokojnih objektov. Večji ali manjši predmeti, razporejeni v prostoru, so s svojo repetitivno stoičnostjo ustvarjalci zgodb nezavedne prisotnosti.

V svojem najnovejšem delu z naslovom IZlet se Matej Andraž Vogrinčič odmika od statične prisotnosti svojih objektov. Zanj se je posvetil zbiranju semen dreves javorja: njihovemu nabiranju, predvsem v okolici Cukrarne, je posvetil več kot dve leti dela in časa. Proces nabiranja odpadlih semen je pomenil zbiranje »igralcev« za njegovo performativno gesto – happening, v katerem bodo ta semena nastopila.

Javorjeva semena so od nekdaj burila duhove zanesenjakov in navdušencev nad letenjem, zračnim jadranjem in drugimi lebdečimi stanji. Ti mali naravni helikopterji oziroma zračni popotniki so vzbudili že zanimanje Leonarda da Vincija, pa tudi drugih raziskovalcev človeške sle po letenju. S svojo neverjetno aerodinamično obliko in tenkočutno strukturo so postali eni izmed prvih predmetov študij, kako zavzeti nebo.

Vogrinčič se je po dnevih, tednih, mesecih nabiranja tisočev in tisočev javorjevih semen odločil, da jim bo dal možnost, da znova nastopijo, da znova poletijo – nam pa priložnost, da spremljamo njihov množični izlet v zračni prostor. Poetična narava tega umetniškega dela je priložnost, da vidimo, kam sežeta naša imaginacija in kontemplativna sposobnost v času, ko sta vse redkejši.

Happening Mateja Andraža Vogrinčiča z naslovom IZlet je drugi del trilogije, ki obravnava mentalni in fizični prostor Cukrarne in njene okolice. Prvi del, Na poti, je s pomočjo drobirja iz opek, ki so ostale ob prenovi stavbe, zarisal pot do novega objekta umetnosti, drugi projekt v trilogiji pa naslavlja našo pripravljenost, da razširimo pogled, in spodbuja našo sposobnost, da uzremo priložnost za nov začetek, novo potovanje.

Popolnoma analogen princip dela, ki ga umetnik uporablja v svojih delih, je v današnjih časih najbolj subverziven, saj poudarja dejavnik časa in njegov imanentni pomen. Brez izjemno dolgega obdobja in velike posvečenosti pri nabiranju semen njihova kratka pot, v kateri bodo spet zavzela nebo, ne bi bila mogoča. To je bil pogoj za nastanek umetniškega dela. Vogrinčič se s projektom IZlet tokrat prvič ukvarja s tem, kako ogromno maso podobnih predmetov spraviti v gibanje. S happeningom IZlet ne gledamo več statične postavitve.

V vsakem trenutku je, za vsakega gledalca, pogled na IZlet popolnoma drugačen in edinstven.

Neponovljiv.

***

Kustos: Blaž Peršin
Avtor: Matej Andraž Vogrinčič