Gledišče* O treh pasijonih, s tremi režiserji, pogovor o uprizoritvenih izzivih Škofjeloškega pasijona

V marcu bo po šestih letih na ulicah Škofje Loke ponovno zaživel Škofjeloški pasijon. V času izvedbe edinstvenega dogodka s področja slovenske gledališke zgodovine in kulturne dediščine v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) v sodelovanju s Pasijonsko pisarno organizirajo pogovor o uprizoritvenih izzivih Škofjeloškega pasijona s tremi režiserji

Foto: Jure Nastran

To so režiserka in scenografka Meta Hočevar, ki je Škofjeloški pasijon priredila in ga postavila v SNG Drama Ljubljana (2000), režiser Aleš Jan, ki je pasijon javnosti predstavil v obliki radijske igre (1992) in režiser Milan Golob, ki pripravlja letošnjo postavitev v Škofji Loki. Pogovor bo vodil dramaturg Rok Andres.

Izhodišče pogovora so trije različni pristopi, s katerimi so se v bližnji preteklosti soočili režiserji in se še soočajo, ko se vsakih šest let na ulicah Škofje Loke uprizarja besedilo patra Romualda. Škofjeloški pasijon namreč ni samo najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, je tudi prva režijska knjiga v slovenščini, tako rekoč drama s praktičnimi napotki za uprizoritev, vtkanimi v besedilo. Stališče, ki ga zavzame ustvarjalec, vedno izhaja iz želje, da bi beseda zaživela v polni gledališki razsežnosti.

Pogovorni večer v dvorani v 1. nadstropju SLOGI (Mestni trg 17, Ljubljana) bo osvetlil dileme, rešitve in dognanja uprizoriteljev, režiserjev in izvajalcev. Vstop prost.

Rok Andres je diplomiral iz dramaturgije (UL AGRFT), kot dramaturg ali asistent je sodeloval pri produkcijah slovenskih gledaliških hiš (SNG Drama Ljubljana, Drama SNG Maribor, Mestno gledališče ljubljansko, Prešernovo gledališče Kranj …). Redno piše članke za gledališke liste in druge strokovne publikacije, vodi okrogle mize, delavnice in piše scenarije. Za svoje delo je prejel tri akademijske Prešernove nagrade. Trenutno je zaposlen kot mladi raziskovalec, asistent na Univerzi v Novi Gorici.