Glas nove Belorusije

:
:
Okrogla miza.

Foto: Arhiv TSD

Ob nenehnem konfliktu v Ukrajini v Belorusiji že vrsto let poteka sistematično zatiranje demokratičnih procesov, ki z vso silo med drugim slabijo in uničujejo tudi pogoje za delo številnim umetnikom in intelektualcem. Ti zapuščajo državo, da bi si ustvarili novo življenje v upanju, da se bodo nekoč vrnili domov. Mnoge resnice ostajajo skrite, dokler se o njih ne spregovori, jih zapiše ali kako drugače dokumentira. Pomembno je, da védenje o tem kroži v umetniškem svetu, da povezuje in opolnomoči pri udejanjanju človekovih pravic. Eden od projektov, ki je nastal prav z namenom spregovoriti na glas, je tudi projekt Razžaljeni. Beloruski svetovni projekt branja, ki ga je ustvaril Američan John Freedman skupaj z ženo Oksano Mysino. Na podlagi istoimenskega dramskega besedila Andreja Kurejčika sta posnela dokumentarni film Glasovi nove Belorusije in pripravila še krajšo različico z naslovom Ljubezen je močnejša od strahu, ki je pred kratkim prejela veliko nagrado na 14. mednarodnem festivalu kratkih filmov Atlantis v New Yorku.

Dogodek bo potekal v živo na prizorišču v Kranju in po Zoomu, z njim pa želijo tudi v Sloveniji odpreti prostor dramskim kolegom, ki s svojim delom ohranjajo svojo kulturo in jezik, četudi ne več doma, ter podpreti njihova prizadevanja.

Program:

  • Razžaljeni. Beloruski svetovni projekt branja (Insulted. Belarus Worldwide Reading Project) – projekt bo predstavil John Freedman, pisatelj in prevajalec, ki je deloval v Moskvi od leta 1988 in bil gledališki kritik pri časopisu The Moskow Times med letoma 1992 in 2015; trenutno živi in dela v Chanii na Kreti.
  • Predvajanje filma Ljubezen je močnejša od strahu (Love Is Stronger than Fear), krajše različice filma Glasovi nove Belorusije (Voices of the New Belarus).
  • Branje izbranega kratkega odlomka dramskega besedila sodobne beloruske avtorice Diane Balyko, ki trenutno živi v Pragi.
  • Pogovor (v živo in po Zoomu) z avtorjema filma Oksano Mysino in Johnom Freedmanom, belorusko umetnico Diano Balykovo ter z dramatikom in scenaristom Andrejem Kurejčikom, avtorjem dramskega besedila Glasovi nove Belorusije, ki trenutno predava na Univerzi Yale v ZDA.

Avtorica koncepta in povezovalka: Tatjana Ažman.