Glas, ki ga besedilo ne more slišati – Adam Kinner

Delavnica.

Foto: Arhiv CoFestival

Cofestival vabi na petdnevno delavnico Glas, ki ga besedilo ne more slišati, ki jo vodi Adam Kinner (Kanada/ZDA).

Glas, ki ga besedilo ne more slišati je vodena raziskovalna praksa za performerje, ki jih zanima poglabljanje ukvarjanja z glasom, besedilom in gibom ter kako se ti prepletajo v uprizoritvenem okolju. Skupaj boste raziskovali načine, kako dati glas besedilu, ki ga boste ustvarili ali našli, in s tem poglobili ter razširili pomen besedila. Obravnavali boste načine uporabe telesa kot neke vrste proti-besedila, kot nekaj, kar ima svojevrstne komunikacijske in intuitivne lastnosti, ki potekajo vzporedno s tistimi od besedila. Lotili se boste tudi predlogov, kako lahko kot skupina odprete glas: z ogrevanjem in jačanjem glasu, petjem v skupini ter z eksperimentiranjem načinov, kako vnesemo nekaj več prostora med nas in naše glasove.

Že dlje časa me zanimajo načini, kako nas glas vodi onkraj nas samih in nas s tem na mehek način razpira. Ko nekdo reče nekaj izjemno ali strašno resničnega, si pogosto najbolj zapomnim zvok njegovega glasu. Leta 2013 sem ustvaril predstavo I’m Faking It (“Pretvarjam se”), v kateri sem glas uporabil kot način preizpraševanja uprizoritvene pogodbe v povezavi z mejami avtentičnosti na odru. Glas, ki ga besedilo ne more slišati tako to raziskavo pelje na področje čistega eksperimentiranja, med in s telesom ter glasom, med in z besedilom ter dihom. Sledimo nizu zvočnih materialnosti glasu in poslušamo, kam nas glas vodi. Cilj delavnice je poiskati nove pomene onkraj dosega jezika in najti nove gibe ter uprizoritvene situacije, ki takšne pomene podpirajo kot prakso.

Lokaciji:
JSKD Studio Cepetka, Cankarjeva 5, Ljubljana in
Plesni studio Moj korak, Vilharjeva 3, Ljubljana

Datumi:
Ponedeljek, 21.11. – 15h to 18h (Cepetka)
Torek, 22.11. – 15h to 17h30 (Cepetka)
Sreda, 23.11. – 15h to 18h (Cepetka)
Četrtek, 24.11. – 13h to 16h (Moj korak)
Petek, 25.11. – 16h to 19h (Cepetka)

Delavnica je primerna za profesionalne plesalce, koreografe, igralce, glasbenike in performerje. Dobrodošle pa so tudi osebe brez uprizoritvenih izkušenj.

Delavnica je brezplačna.

Če imate možnost prinesti na delavnico instrumente ali objekte, ki proizvajajo hrup, jih le prinesite. Sicer bodo pa tudi oni poskrbeli za nekaj takšnih instrumentov in objektov.

Udeležba vseh 5 dni je priporočljiva, ni pa nujna.

Adam Kinner (Washington, D.C. ZDA, 1984) je ameriški umetnik, ki živi in dela v Montrealu. Po izobrazbi glasbenik deluje na mejah performansa, zvoka in vizualnih umetnosti ter sodeluje z umetniki iz plesa in glasbe. Njegovo delo zaobjema široko polje dejavnosti, ki se razpenja npr. med dolgoročnim projektom The Air Contains Honey, ki ga je zagnal skupaj z Jacobom Wrenom, kjer gre za “orkester”, ki združuje profesionalne in amaterske glasbenike v raziskovanju orkestrovega zvoka, medtem ko igrajo kot “orkester”; do nedavne koreografije Suite canadienne, une demonstration, razstave in predstave, ki na oder zopet postavljata balet Ludmile Chiriaeff iz leta 1957 in s tem odpreta pogajanja med preteklimi in sedanjimi konteksti. Nedavni projekti vključujejo razstavo v Artexteju, ki je združila nacionalne in osebne zgodovine performansov, zvočna dela in branja; nastop z 8 saksofonisti za Musée d’art contemporain des Laurentides; in raziskovalno-izvedbeni projekt MANUAL s Christopherjem Willesom, kjer se v obliki predstave “ena na ena” raziskuje čutno in družbeno življenje zvokov ter tiskanih podob ter se skrivno uprizarja v knjižnici za festival OFFTA v Montrealu. Diplomiral je na univerzah McGill in Concordia ter magistriral na School of the Art Institute of Chicago.