Finucane & Smith: Umetnost provokacije

Delavnica

Foto: Paul Dunn

Moira Finucane, mednarodno priznana kraljica provokacije, rock boginja, poetinja, temni angel in neutrudna žurerka – ne nujno v tem vrstnem redu! –, v Avstraliji celo oklicana za »nacionalni zaklad«, vabi vse drzne, ki jih mika ustvariti lastni, nekajminutni intimni spektakel, da se ji pridružijo na delavnici Umetnost provokacije, ki jo bo vodila z vznemirljivo pevko in skladateljico Clare St Clare. Skupaj boste ustvarili Franken-Variete; dele njegovega telesa si boste izposodili pri starodobnih žanrih zabave, ki jih bomo vzeli za svoje, jih pokrpali, na novo zašili in jim vdahnili novo življenje.

Moira pravi: »Pri tem, kar počnem, me zanima provokacija – ustvarjam salone, intimne gledališke spektakle in provokativne variete točke. Polaščam se nepregledne množice umetniških oblik, sodelujem z izjemnimi in neponovljivimi umetniki, pri ustvarjanju neizbrisnih vizij osvoboditve, človečnosti, moči in želje pa me nič ne odvrne, da ne bi kljunila starodobnim žanrom zabave v oči.

Preplet provokacije in entertainmenta, iskanje esence določene podobe ali koncepta, raziskava kompleksnosti in odrešujočega potenciala človečnosti, biti v izziv in hkrati nahraniti občinstvo – to me zanima in verjamem, da je to zelo močen koktejl!«

Udeleženci naj na delavnico prinesejo svojo »provokacijo«: skladbo, idejo, pesem, ogrlico, čevlje – skratka, karkoli jih navdihuje, gane, vznemirja njihovo domišljijo ali o čemer sanjajo. Naj bo to rekvizit, kostum, ples, drag, lik, monolog, muza. Slavimo vse umetniške oblike. Kaj lahko izgubite!« (Moira Finucane)

***

Moira Finucane je odrska vizionarka; njena divja in neubranljiva mešanica provokacije in zabave je prava učna ura kabareja, burleske in uprizoritvene umetnosti, ki ustvarja navdušujočo vizijo človeštva, svobode, moči in hrepenenja. Je erotična, udarna in subverzivna. Ustvarja »tako čudovite svetove, da boli, ko jih zapustiš«, intimne gledališke spektakle, nadrealistične odrske karnevale, literarne dogodivščine in provokativni variete. Z umetniško sodirektorico Jackie Smith je producentska hiša Finucane & Smith prejela več kot 15 mednarodnih gledaliških nagrad, od Kitajskega narodnega gledališča v Pekingu do najbolj znamenitega južnoameriškega Festival Internacional de Buenos Aires. Trenutno je na umetniški rezidenci v eni najlepših galerij na svetu – National Gallery of Victoria.


Izvršna produkcija in organizacija: Sabina Potočki
Organizacija: Emanat, Mesto žensk
V sodelovanju: Klub Gromka

Na delavnico vabimo igralce, plesalce in performerje z odrskimi izkušnjami. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh petih dneh delavnice. Udeležba na zaključnem nastopu je zaželena, vendar ni pogoj za udeležbo na delavnici.
Kotizacija: 50 €. Prijave na delavnice s kratkim opisom odrskih izkušenj in motivacijskim pismom sprejemamo na agon@emanat.si do najkasneje 5. oktobra 2015 oziroma do zapolnitve prostih mest. Število prostih mest je omejeno; glede na število prijav si pridržujemo pravico do selekcije.