Filmsko popoldne s CoFestivalom in pogovor z ustvarjalci filma »Zaprto morje«


Foto: Wege zu Kraft und Schönheit – Ein Film über Körperkultur

Nicholas Kaufmann, Wilhelm Prager: Wege zu Kraft und Schönheit – Ein Film über Körperkultur (1925)

V Srednji Evropi – še posebej v Nemškem cesarstvu (1871–1918), Weimarski republiki (1918–1933), pa tudi v drugih evropskih državnih tvorbah iz začetka 20. stoletja –, so se z modernimi koncepti biopolitik, spremembami na področju zdravstva in hitro spreminjajočo se moderno družbo v obdobju po industrijskih revolucijah začele uveljavljati različne oblike telesne kulture, nudizma, mladinskih telesnih gibanj, gibalnih terapij in propagand o zdravem načinu življenja. Nemški dokumentarec iz leta 1925 predoči takratnim državljanjanom Weimarske republike, kaj je zdravje pomenilo v antični Grčiji, kaj pomeni v Neevropskih kulturah in kaj učijo moderne telovadne in plesne prakse, da bi se izognili pastem škodljivega in mehaniziranega modernega življenja. Film je izjemen dokument nekega časa: razviden zemljevid ideologije, ki je osem let kasneje postala Tretji rajh (1933–1945).

Nemčija, 1925, 48′
Jezik: nemški s slovenskimi podnapisi

Režija: Wilhelm Prager, Nicholas Kaufmann
Scenarij: Wilhelm Prager, Nicholas Kaufmann, Ernst Krieger
Kamera: FriedriWeinmann, Eugen Hrich, Friedrich Paulmann, Max Brinck,Kurt Neubert, Erich Stöcker, Jakob Schatzo
Glasba: Giuseppe Becce
Nastopajo: La Jana, Eva Liebenberg, Niddy Impekoven, Kitty Cauer, Hertha von Walther, Tamara Karsavina, Lydia Impekoven, Peter Wladimiroff, Jenny Hasselqvist
Produkcija: Universum Film AG (Ufa) – Kulturabteilung (Berlin)

***

Stefano Liberti, Andrea Segre: Zaprto Morje

Z dokumentarcem želimo povedati, kaj se je v resnici zgodilo afriškim beguncem na italijanskih ladjah med tako-imenovamini “postopki vračanja” in v libijskih zaporih po deportaciji. S pričami smo se srečali v begunskem taborišču v Shoushi na meji med Libijo in Tunizijo ter v dveh sprejemnih centrih za prosilce za azil (C.A.R.A.) v južni Italiji. Osrednji del dokumentarca predstavljajo intervjuji, polet tega pa še zasedanje na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer je ena od prič tožila Italijo. Sodišče je Italijo nedavno obsodilo kršenja evropske Konvencije o človekovih pravicah.

Andrea Segre je filmski režiser, ki že nekaj let raziskuje in priča o migracijah proti Evropi in protislovjih razvitega sveta, napisal in režiral je film Marghera Canale Nord (2003), ki se je uvrstil v program 60. Beneškega filmskega festivala. Je eden izmed ustanoviteljev organizacije Zalab.

Stefano Liberti je režiser in novinar časopisa “Il Manifesto”. Sodeluje z različnimi časopisi, tako italijanskimi kot tujimi. Delal je kot režiser za RAI TRE program “C’era una volta”, kjer je produciral filme, kot so Human Guinea Pigs  in Naš kruh vsakdanji.

Italija: 2012, 60′
Jezik: amharščina, tigrajščina, somalščina (angleški, finski, švedski, nemški, portugalski, francoski in italijanski podnapisi)

Režija: Stefano Liberti, Andrea Segre
Produkcija: ZaLab DoP: Matteo Calore, Simone Falso, Andrea Segre
Montaža: Sara Zavarise z: Ermias Berhane, Omer Ibrahim, Roman Amore, Jemal Mohammed Omer, Bekit Saleh Okud, Shishay Tesfay, Tedros Ojbay, Gedey Bahlbi, Nathael Tedros, Yoel Tedros, Abdirahman, Abdikadir, Foowis, Abu Kurke, Semere Kahsay, Tsige Kahsay, Nahere Kahsay
Zvok: Riccardo Spagnol
Originalna glasba: Piccola Bottega Baltazar
Grafika: Marco Lovisatti
Distribucija: ZaLab international distribution (TV): Sideways Film
S podporo: Open Society Foundations
Pod pokroviteljstvom  Amnesty International – Italian Section in UNHCR

***

Pogovor na temo filma Zaprto Morje in trenutne begunske krize s povabljenimi avtorji in sodelavci.

Jezik: angleški

Stefano Collizzolli, producent, bo predstavil izhodišča in odprl debato.

Stefano Collizzolli je PV trener, filmski režiser in montažer. Vodi participativne delavnice videa v Italiji, Palestini, Tuniziji, Senegalu in Dominikanski republiki. Je raziskovalec sociologiji komunikacije s fokusom na vizualnih metodologijah in uči na Univerzi v Padovi. Je eden od ustanoviteljev Zalaba.