Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

:
:
Film

Leto 1968 je za vedno zaznamovalo več kot pol milijona Jugoslovanov in Jugoslovank, med njimi Mariborčanko Metko Autor, delavko Metalne, ki je pri osemindvajsetih letih odšla v Nemčijo v upanju na boljši jutri. Tam sta z možem zaslužila dovolj, da sta lahko kupila zemljo in si zgradila hišo. Skoraj petdeset let pozneje je na svoj dom v Affolterbachu gostoljubno sprejela mlad par iz Afganistana.

Metka Autor se v filmu ob albumih družinskih fotografij in med pripravo jedi v spominu vrača k izkušnji mariborskih »gastarbajterjev«. Filmski obzornik 80 tako beleži vsakdanje življenje danes 81-letne gospe, ki velikodušno razume težko situacijo sodobnih popotnikov: tako tistih, ki so v Nemčijo prebegnili z vojnih žarišč, da bi si poiskali zatočišče, kot tistih, ki prihajajo na začasno delo.

Projekcija filma napoveduje samostojno razstavo Nike Autor z naslovom Meine Chance, Eine Chance, Keine Chance, ki jo kurira Bojana Piškur v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MG+MSUM). Razstava bo na ogled od 21. oktobra in bo predstavila umetničino aktualno produkcijo, ki nastaja v sodelovanju z Obzorniško fronto. Na razstavi bodo premierno prikazani trije novi obzorniki ter fotografije, kolaži in risbe.

Nastopajo: Metka Autor, Soghra Jafari, Morteza Jafari, Kosar Jafari
Montaža: Nika Autor
Glasba: Matevž Kolenc
Grafika: Matija Kovač
Fotografija: Jošt Franko
Prevod: Anja Naglič
Podpora: MOM, DEZ, Mesto žensk
Organizacija: Kinodvor, Mesto žensk.