Fertilize me

:
:
Delavnica

Foto: Lovro Djunić

Katera orodja in postopke moramo razviti, da bomo kot družba postali skrbnejši? Kako bi lahko solidarno preoblikovali nekatere vidike našega skupnega bio-tehno-političnega življenja?

Maja Smrekar in Gjino Šutić v svoji večletni, praktično naravnani biohekersko-umetniški raziskavi naslavljata tovrstna vprašanja, da bi oblikovala pripoved o manj invazivnih možnostih za zunajtelesno oploditev (IVF). Osredotočila sta se na človeške hormone hipofize (gonadotropine), ki so zaradi svoje pomembne vloge pri ohranjanju nosečnosti znani tudi kot »nosečniški hormoni«. Telesa v menopavzi vsebujejo najvišjo koncentracijo humanega menopavznega gonadotropina (HMG), zato se ga pridobiva iz njihovega urina, v postopku IVF pa ga vbrizgavajo v moška in ženska telesa, da bi spodbudili plodnost, saj HMG pri ženskah zdravi neplodnost, pri moških pa povečuje raven testosterona.

Delavnica Fertilize Me (Oplodi me) sloni na zamisli o svobodni izmenjavi hormonov s pomočjo nizkocenovnih, participativnih znanstvenih postopkov, ki nudijo alternativo bolečemu in dragemu postopku IVF. Na delavnici bo gonadotropin pridobljen iz lastnih vzorcev urina in prenešen na nosljive, po meri oblikovane obliže. S tem se ustvari priložnost za razpravo, spodbudi znanstvena pismenost in pokaže, da (bio)tehnološka zdravila in postopki dopuščajo neinvazivno rabo.