Feministični WikiMaraton 2016


Foto: Ana Čigon

Wikipedija je priljubljena in zelo obiskana internetna enciklopedija, ki zaradi svoje odprtosti potencialno ponuja možnost zbiranja informacij tudi o temah, ki so zapostavljene ali se o njih ne piše. Kljub temu se je izkazalo, da so nekatere teme močno zapostavljene tudi na Wikipediji.

Projekt Rewriting Wikipedia je pokazal, da manjkajo članki o številnih pomembnih umetnicah, znanstvenicah, političarkah in drugih znanih ženskih javnih osebnostih. Enako velja za slovensko Wikipedijo. Projekt dvodnevnega intenzivnega dopolnjevanja slovenske Wikipedije, pisanje člankov o slovenskih umetnicah je bil na pobudo umetnice Ane Čigon izveden že dvakrat (2013 in 2014).

Feministični WikiMaraton 2016 posvečamo pisanju Wiki člankov o slovenskih umetnicah, ki so sodelovale na Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk od 1995 do danes.

K sodelovanju pri dopolnjevanju slovenske Wikipedije vabimo vse avtorice in poznavalke različnih ustvarjalk, ki so sodelovale na Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk. Pridružite se nam 11. in/ali 16. oktobra 2016 osebno ali virtualno.

Možnost za priučitev pisanja v Wikipedijo boste imele na samem dogodku v Galeriji Škuc, priporočamo pa, da pred tem pripravite članek in poiščete pisne vire, ki jih lahko uporabite pri izdelavi članka in so nujni, da bi članek na Wikipediji tudi obstal.

Vabljene tudi tiste, ki sicer niste vešče pisanja Wikipedije, hitro se boste naučile. Podrobne informacije o dogodku in načinih, kako se nam lahko pridružite, najdete na Wiki strani dogodka.

Če se našega srečanja ne morete udeležiti, lahko vseeno sodelujete v projektu – sporočite, da sodelujete virtualno in pošljite članek, na katerem delate. Za vsa dodatna vprašanja pišite na wikimaraton2013@gmail.com.

ANA ČIGON (1982) je umetnica, ki ustvarja na področju videa, filma, performansa in novih medijev. Je magistrica umetnosti s področja videa (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana) in diplomantka magistrskega študija Interface Cultures na Kunstuniversitaet v Linzu, Avstrija. V svojih projektih se ukvarja z družbenimi in feminističnimi temami, kot so podreprezentiranost umetnic v umetnostni zgodovini, omejitve razsežnosti kolektivnega spomina, nevidne družbene skupine, razmerje subjekt – družba, iskanje sreče ipd. V dela pogosto vpleta elemente humorja in ironije in se v produkcijskem procesu ne omejuje na en sam medij. V zadnjih letih se posveča dokumentarnemu filmu, občasno producira videe za gledališče in sodeluje v kolektivnih projektih s soavtoricami. Svoja dela razstavlja na samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini. Je dobitnica nagrade skupine OHO, finalistka nagrade Henkel Slovenija in finalistka nagrade fundacije Vordemberge-Gildewart.

Sodelavke: Ana Čigon, Ana Grobler in Danaja Grešak
Produkcija: Rampa / Zavod Kersnikova
Postprodukcija: Mesto žensk
Soorganizacija: KUD Mreža