Enya Belak Gupta in Ajda Tomazin: Bližine

:
:

Foto: Enya Belak Gupta

Razstava bo na ogled do 30. 9. 2017. Galerija je odprta med 12. in 19. uro.

Razstava Bližine je poskus vzpostavljanja dialoga med izbranimi deli Enye Belak Gupta in Ajde Tomazin. Z vzpostavljanjam bližine med deli ustvarjalk smo poskušali odpreti tudi nevarno bližino, ki se vzpostavlja med telesom snemalca in telesom objekta, med notranjim in zunanjim, med vidnim in nevidnim, med izmuzljivim, (ne)ujemljivim in predvsem percipiranjem stanj, podob, pogledov in njihove prekoračitve, odvodov, prisotnosti.

Zanimalo nas je, kakšno bližino ustvarjajo oddaljena, pomnožena, zabrisana, retuširana ali zmontirana telesa. Kaj nas nagiba k različni korporativnosti in kako telesa v gibanju povratno vplivajo na nas same. Sprehod skozi korpus telesnosti odpira vprašanja gibanja, bližine, manipulacije.

Izbrana dela: Enya Belak Gupta: Za zaprtimi očmi, Videti se videti, Delta; Ajda Tomazin: Mreža v nastajanju, Plesoča Jess, In ACTO
Selekcija in postavitev: Jasmina Založnik v dialogu z Enya Belak Gupta & Ajda Tomazin

***

Enya Belak Gupta: Za zaprtimi očmi

Se spomniš občutka, ko se znajdeš v istih sanjah, istem prostoru, z istimi strahovi in mislimi.
Ujet v nezan svet. Izoliran pred realnostjo. Z željo po izhodu, vendar tu ni izhoda. Je samo še en cikelj istega potovanja.

Performer: Elif Knight
Leto: 2017

Enya Belak Gupta: Videti se videti

Kaj je lepota? Telo? Ali realnost? S premikanjem realnosti v različnih prostorih ustvarjamo samopodobe in identitete svojega, ženskega telesa.

Video je bil ustvarjen v sodelovnju z Mašo Hawlina za plesno miniaturo Videti se videti.

Model: Maša Hawlina
Leto: 2013

Enya Belak Gupta: Delta

''Empty your mind, be formless, be shapeless - like water.'' (Bruce Lee)

Video je bil vključen v predstavo Kaje Teržan.

Performer: Kaja Teržan
Leto: 2014

Ajda Tomazin: MREŽA v NASTAJANJU

Video raziskuje termina DOMIŠLJIJA PRIČAKOVANJ, ki opisuje podobe, ki nastajanjo skozi proces pričakovanja in imajo hkrati ustvarjalni in spremenljiv potencial; Pričakovanje, kot zavestni mentalni proces podob in na drugi strani Domišljija kot odprtost in potencial možnosti rasti podobe, ki za razliko od pričakovanja ni vezana na pretekle izkušnje.

Video je povzetek dogajanja na rezidencah in prostorkih instalacij, ki so bile postavljene in predstavljene v Nemčiji in Slovenji.

Obiskovalci: Kristine Preuss, Stefan Hoelscher, Frank Max Mueller, Lili Mihajlović, Jost van Harlessem, Anja Bornšek, Seung Hee Lee, Christoph Bahr, Monika Raić, Christian Kullick, Jens Barth, Ivan Perez.
Leto: 2013

Ajda Tomazin: PLEŠOČA JESS

Video je baza projekta GLOBAL_SISTER, ki raziskuje, opazuje in uresničuje diskurz in primerjavo življenja v Avstraliji in Evropi. Video je kolaž, ki povezuje avstralsko umetnico Jessico Devereux na rezidenci v Zagrebu ter slovensko umetnico Ajdo Tomazin na rezidenci v Frankfurtu.

Koncept in performans: Jessica Devereux, Ajda Tomazin
Leto: 2014

Ajda Tomazin: _IN ACTO _

Gre za percepcijo telesa, bližine, zamegljenosti in zaupnja.

Video je dokumentacija plesa na Mednarodni Poletni Plesni Šoli Ljubljana.

Video dance delavnica: Darko Dragičević
Delavnica IN ACTO: Davide Sportelli
Plesalci: Vanessa Cokaric, Tamara Polanc, Jerca Klinar, Andreas Lay
Leto: 2016