Emma Møller, Mary Osborn: Rezidenca & Refleksija

Producentki in kuratorki Emma Møller in Mary Osborne bosta na rezidenci razvijali novo mednarodno kuratorsko sodelovanje. Njun projekt se v svojem osrčju sprašuje, kako okrepiti mednarodno sodelovanje v umetnosti – kot dejanje aktivizma – z namenom razširitve kulturnega razumevanja. Zanima ju ustvarjanje platform, v okviru katerih bodo radikalni in alternativni glasovi slišani, preizpraševanje struktur, ki zatirajo telesa, in ustvarjanje prostora za kritično empatijo skozi uprizarjanje. Povezali se bosta z organizacijami iz južno-vzhodne Evrope in s slovenskimi umetnicami, ter razvijali svoj novi projekt Telesa onkraj meja, ki bo novembra letos predstavljen v Köbenhavnu.

Rezidenca Mesta žensk je priložnost za raziskovanje tistih uprizoritvenih praks, ki izrecno naslavljajo politiko telesa in spola. Izsledki njune raziskave in refleksije na festivalski program bodo objavljeni na spletni strani Mesta žensk.

Projekt in rezidenco podpirajo in omogočajo Mesto žensk, Angleški umetniški svet, Umetniški mednarodni razvojni fond britanskega sveta in Danska umetniška fundacija.

***

Emma Møller trenutno dela kot kuratorka in projektna vodja Warehouse9, v Köbenhavnu (Danska). Je del kuratorske ekipe Mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti (IPAF) v Köbenhavnu. Sodelovala je z legendarnima umetnikoma Davidom Hoylom in Penny Arcade.  Je producentka Poppy Jackson iz Združenega kraljestva. Delala je tudi kot pomočnica koordinacije za MoMA PS1 Sunday Sessions ter kot producentka Rie Hartley in vodja studia Manuela Vasona. Emma je nekdanja študentka dveh programov, IETM Campus in Atelier for Young Festival Managers, sodelovala je tudi pri programu SPILL New Producers. Je soustanoviteljica umetniškega kolektiva DARC iz Združenega kraljestva ter dejavna članica nordijske/baltiške mreže kvir umetnosti.

Mary Osborn je trenutno za polovični delovni čas zaposlena kot umetniška svetovalka in programska koordinatorica organizacije Artsadmin, ki ima sedež v Londonu. Njeno delo zadnjih štirih let zajema pripravo razvojnih programov za umetnike in pripravo mednarodnih gostovanj, sodelovala je pri pripravi produkcije projekta »Dominoes« skupine Station House Opera. Je  soustanoviteljica uprizoritvenega kolektiva Steakhouse Live, ki deluje po principu »naredi sam_a«, in koproducentka več neodvisnih festivalov in eksperimentalnih uprizoritvenih platform. Kot svobodna producentka je sodelovala z umetnicami_ki, kot so Amy Sharrocks, Lucy Hutson, johnsmith, GETINTHEBACKOFTHEVAN in James Leadbitter.