Dr. Xenia: Četrti vogal: Pravice za naše boje

:
:

Foto: Mojca Senegačnik

Dr. Xenia je kolektivna oseba srednjih let, ki združuje različne identitete; je novo kolektivno telo celjskih avtoric/jev Andreje Džakušič, Simona Macuha, Keiko Miyazaki in Ive Tratnik, ki so v zadnjih desetih letih v različnih medsebojnih kombinacijah osnovale/i umetniške skupine SIVA, IvAn, IvAnKe in AnKo.

Njihova nova skupinska persona, dr. Xenia, je rezultat njihove izobrazbe, vzgoje in dela; je aktivna, celo aktivistična persona, ki ne verjame, da se svet lahko spreminja, a kljub temu želi početi ravno to. Izmišlja si lastne igre in pravila, po katerih so zmagovalke/ci dobri ljudje, nagrade pa se pravično delijo med vse. Zanj/o so igre delo, v katerem naj bi uživale/i vse/i, saj dr. Xenia najbolj uživa prav v užitku drugih. So koreografije štirih vogalov, vendar tako ali drugače »disfunkcionalne«, saj v njih ni zmagovalk/cev in poraženk/cev. V času izolacije je dr. Xenia namreč dodobra spoznal_a vsaj tri vogale domovanj (prosto po pregovoru), za tega neizrečenega, četrtega, pa se zdi, da se nanaša na entiteto, ki lahko raztegne svoj vpliv tudi onkraj štirih sten.

Dr. Xenia bo z otvoritvenim performansom Pravice za naše boje pričel/a ob 19.00. Javno vodstvo po razstavi z Andrejo Džakušič, Simonom Macuhom, Keiko Miyazaki in Ivo Tratnik v slovenskem in angleškem jeziku bo v torek, 12. oktobra, ob 17.00.

Kuratorke: Ana Grobler, Sebastian Krawczyk in Vesna Bukovec.