Dioscures

:
:

Foto: Arhiv SMG

Predstava Dioscures je srečanje dveh performerjev in plesalcev, ki raziskujeta mitološke figure, ki navdihujejo špansko koreografinjo Marto Izquierdo. Na eni strani titani grške mitologije, ti antični kolosi, ki so domovali na Olimpu, preden jih je od tam pregnal Zeus s svojimi nebeškimi sorojenci. Na drugi strani pa herojski in tragični figuri nerazdružljvih dvojčkov Kastorja in Poluksa, ki – tako kot vsi liki, v katere se avtorica poglobi – utelešata nekakšno dvoumnost. Na primer, beseda titan etimološko pomeni »tisti, ki prebiva v nebesih«, iz te iste besede pa naj bi izviral tudi hebrejski izraz »satan«. V primeru Kastorja in Poluksa oba nenehno prehajata med svetom živih in svetom mrtvih.

Impozantni postavi Thibauta Michela in Ébène, ki nastopita v vlogi titanskih bratov, pa še zdaleč ne izkazujeta monolitne moškosti, saj sta velikana androgina, kar dopušča različna branja in razhajanja med likom in performerjem. Predstava ju uokvirja v zrcalno sopostavitev, v zapleteno igro odsevov in odmevov, pri čemer uporablja različne koreografske stile in jezike.

***

Koncept in koreografija: Marta Izquierdo Muñoz
Asistent koreografije: Eric Martin
Tehnični direktor: Alessandro Pagli
Oblikovanje svetlobe: Anthony Merlaud
Oblikovanje zvoka: Benoist Bouvot
Scenografija: Alexandre Vilvandre
Rekviziti: François Blaizot, Pascal St André, Éric Martin
Dramaturgija: Robert Steijn
Koprodukcija: [lodudo] production, La Place de la Danse – CDCN Toulouse/Occitanie; Les Hivernales – CDCN Avignon/PACA; CCN de Tours, Le Pacifique – CDCN Grenoble – Auvergne – Rhône-Alpes; Scène Nationale d’Albi; Ballets de Loraine, CCN Nancy; Montpellier Danse; KLAP Kéléménis (Marseille); L’Arsenic Théâtre (Guindou)

Nastopata:

Thibaut Michel
Ébène