Devica, Mati, Jaga baba

Koncert Jordan Reyne

Foto: Jack Howard

Jordan Reyne, ki fizično in lirično črpa iz poganske mitologije, nastopa na odru kot »Jaga baba« – razkuštrana čarovnica, katere zgodbam lahko prisluhnete na njeni najnovejši EP trilogiji Devica, Mati, Jaga baba. Performans čarovnice, ki evocira tako skrivnost kot pobesnelost, temelji na glasbi in dramatičnosti. Daleč od pasivnih ženskih likov, ki jih tako pogosto srečamo v ljudski glasbi, je Jordan skrivnostni lik, predmet strahu, pripovedovalka zgodb, polna strasti in obžalovanja.

»Donkihotske zvočne krajine, bleščeče kot arabeske … zaslepljujoče lepote.« - Gig Junkies (VB)

Jordan nastopa na odru sama in poslušalce nemudoma potegne v svet pripovedk in zgodb. Čeprav je edina nastopajoča, je njen glas silen – dvigajoča se in dramatična mešanica vokalov, ritmičnih zank in kitarske spremljave, ki narašča v crescendo, ko se zgodbe odvijajo … Zato je vsak njen performans edinstven, z odprtimi uglasitvami, plastmi harmonij in ritma, prepletenimi z besedili, ki dajejo starodavnemu sodobno formo.

Jordanin najnovejši projekt je EP trilogija z naslovom Devica, Mati, Jaga baba. Besedila so kratke zgodbe, ki stare poganske pripovedi združujejo s sodobnim videnjem žensk. Devica, Mati, Jaga baba pripovedujejo zgodbe resničnih ljudi skozi objektiv folklore in arhetipov in nas spodbujajo k premisleku o tem, kako naše sodbe o drugih še vedno oblikujejo stari načini gledanja.

***

Jordan Reyne, glasbenica, rojena na Novi Zelandiji, je znana po strasti in keltskem vokalnemu slogu pripovedovanja zgodb v glasbenem formatu. Leta 2003 je po naročilu New Zealand Arts Council opravila raziskavo življenja prvih naseljencev, ki so se konec devetdesetih let 19. stoletja ustalili na zahodni obali. Je trikratna nominiranka za nagrado Tui (novozelandski grammy), zasedala je prvo mesto na lestvicah novozelandskega študentskega radia, dobila je tri naročila New Zealand Arts Council, nastopila na koncertih Laibacha, Karla Bartosa (Kraftwerk), Fields of the Nephilim, New Model Army … Nastopala je tudi na številnih znanih festivalih, med drugim Glastonbury in Whitby Goth Weekend (VB), Wave Gothik Treffen, Frankfurt Music Messe (Nemčija), NAMM (ZDA) itn.

Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Menza pri koritu – AKC Metelkova