Delavnici oblikovanja svetlobe in zvoka

Izobraževalna delavnica.

Foto: Arhiv Glej in Urška Boljkovac

Na dvodnevni delavnici (dva dni svetloba in dva dni zvok) boste lahko spoznali osnovne principe delovanja svetlobe in zvoka na gledališkem odru. Na tem temelju lahko ustvarjalke in ustvarjalci v prihodnje gradijo konceptualni aparat, ki jim bo omogočil poglobljeno razmišljanje o kontekstualizaciji zvoka in svetlobe znotraj gledaliških predstav, s tem pa raste kompleksnost in premišljenost prihodnjih umetniških del. Udeleženke in udeleženci bodo spoznali tako teoretični kot praktični vidik oblikovanja svetlobe in zvoka. Spoznali se bodo z gledališko opremo ter teoretično pridobljeno znanje pod vodstvom strokovnih mentorjev prenesli v prakso.

Jure Vlahovič kot oblikovalec zvoka in tonski tehnik dela že 25 let. Začel je kot tonski tehnik na Radiu Študent, kjer je med drugim posnel in zmiksal več kompilacij Klubskega maratona, plošče zasedb Incurabili, Barely Modern, Damir Avdić in drugi. Prav tako že 20 let deluje kot oblikovalec zvoka za gledališke predstave. Sodeloval je z več gledališkimi skupinami in režiserji (Beton Ltd., Betontanc, Fourklor, Grejpfrut, Tomaž Pandur, Tomaž Štrucl, Barbara Novakovič, idr.). Zadnjih deset let pretežno deluje v polju koncertnega zvoka kot stalni tonski tehnik na koncertih zasedb Koala Voice, Silence, Bowrain, Broken Lock idr. Je član tonske ekipe Kina Šiška in Stare mestne elektrarne. Produciral je tudi več albumov (Koala Voice, Beton Ltd. Mahlzeit, Natriletno kolobarjenje s praho). Kot član zasedbe Dead Tongues je ustvarjal glasbo in oblikoval zvok za vse predstave kolektiva Beton Ltd.

Igor Remeta kot oblikovalec svetlobe deluje že več kot 25 let. Svoje delo je pričel v Gledališču Glej ter nato profesionalno pot nadaljeval z oblikovanjem svetlobe s številnimi slovenskimi priznanimi umetniki, tako v javnih zavodih kot na drugih prizoriščih. Kot redni del umetniške ekipe deluje z Ajdo Valcl in Ivano Djilas. Že več kot deset let je tehnični direktor Stare Mestne Elektrarne in Festivala Mladi Levi. Je tudi priznan tehnični direktor mnogih festivalov v Sloveniji: Indigo, Gibanica, Front@, ExPonto. V zadnjih petih letih je oblikoval svetlobo tudi v dveh muzejih, in sicer Muzeju lutk v Ljubljani ter Mitskem parku Rodik.

Mentorja: 

Jure Vlahovič – oblikovanje zvoka
Igor Remeta – oblikovanje svetlobe