Delavnica/Rezidenca Via Negativa

Moment bo med 28. 8. in 4. 9. 2011 v okviru festivala Prestopi gostil mednarodno skupino uprizoritvenih umetnosti Via Negativa.

Via Negativa bo tekom festivala v obliki delavnic nadaljevala z delom na najnovejši predstavi, ki se ukvarja s sramoto. Delavnica/rezidenca bo potekala vsak dan v dveh sklopih: v prvem delu bodo udeleženci delavnic spremljali nastajanje nove predstave, v drugem delu pa bodo sami preverili in izkusili metodo dela. Udeleženci bodo torej pasivni »soustvarjalci« nove predstave, hkrati pa bodo opazovano preizkusili na lastni koži.Via Negativa bo tekom festivala v obliki delavnic nadaljevala z delom na najnovejši predstavi, ki se ukvarja s sramoto. Delavnica/rezidenca bo potekala vsak dan v dveh sklopih: v prvem delu bodo udeleženci delavnic spremljali nastajanje nove predstave, v drugem delu pa bodo sami preverili in izkusili metodo dela. Udeleženci bodo torej pasivni »soustvarjalci« nove predstave, hkrati pa bodo opazovano preizkusili na lastni koži.

O »načinu« dela pišejo: »Zanima nas živa umetnost, ki obstaja zaradi vprašanj in ne zaradi odgovorov. Naše izvedbene strategije zato postajajo vedno bolj različne: teater, ples, predavanje, radikalne telesne prakse, video, galerijski projekti … Čutimo, da smo najbolj resnični takrat, ko se dotikamo nečesa, česar ni več mogoče racionalizirati in ko se nam ni treba več pretvarjati, da razumemo nekaj, česar ne razumemo. Delamo kot kolektiv, v katerem se vsak posameznik s svojimi razlogi, s svojim telesom, domišljijo, razumom in veščino bori za svoje mesto in smisel na odru.«

Delavnica Vie negative je torej nekaj posebnega, saj se ne osredotoča okoli tehnik in metod, ampak »uči« principa. Za delavnico je vseeno ali je sodelujoči plesalec, igralec ali karkoli drugega, samo da je pripravljen, da se za svoje mesto na odru bori in si ga izbori. Delavnica je tako namenjena širši množici ustvarjalcev. Zraven ustvarjanja in izvajanja prizorov na odru je pomemben del procesa pogovor. Pogovor, kjer ne govori samo režiser, ampak vsi sodelujoči. Tak način dela odpira nova gledanja na ustvarjanje kot tudi na samo gledanje in razumevanje gledališča. S tem, ko vsak od sodelujočih poda svoje mnenje, ga s tem izpostavi tudi »kritiki« ostalih. Udeleženec procesa Vie Negative tako nikoli ne miruje, nikoli lahkotno in umirjeno ne obsedi na sedežu, ampak je nenehno prisoten in aktiven, pa čeprav samo gleda. Material delavnic je tako popolnoma odvisen od udeležencev. Delavnice na tak način postanejo intimno, pretresljivo, a tudi naporno doživetje za vsakogar.