Delavnica: Gledališče upora

:
:
Delavnica dramskega pisanja z ameriškim dramatikom Normanom Allenom.

Norman Allen je sodobni ameriški dramatik, avtor Zadnjega plesa Nižinskega, ki bo predstavljen tudi na letošnjem Preletu. Njegova dela naročajo in uprizarjajo gledališča v ZDA, zlasti Kennedy Center in Shakespeare Theatre Company, pa tudi Glasbeno gledališče Karlín v Pragi. Tematika njegovih dram sega od raziskave spolnosti in religije v In the Garden (Na vrtu), do povezave med norostjo in genialnostjo, ki jo je preučeval v monodrami Zadnji ples Nižinskega (Nijinsky's Last Dance). Njegova gledališka besedila so prevedena v češčino, madžarščino, slovenščino, japonščino, korejščino in mandarinščino. Sodeluje tudi z ameriško televizijo, za katero je spisal scenarije za dokumentarce o Van Goghu, Mary Cassat, Johnu Singerju Sargentu in Paulu Cezannu. Eseje in komentarje objavlja v dnevniku The Washington Post, reviji Smithsonian magazine, na nacionalnem javnem radiu WAMU-FM in v številnih drugih medijih.

Na delavnici Gledališče upora bodo udeleženci raziskovali nekaj vélikih dramskih besedil, ki so postavila izziv oblastem, in svoja odkritja uporabili v lastnih besedilih. Preučevali bodo uporne like, kakršen je Antigona, uporne pisatelje, kot je Lillian Hellman, pa tudi nepričakovano moč »lahkotnih« komedij, kakršna je Beaumarchaisova Figarova svatba, ki je zamajala celotno kraljestvo.

V treh dneh delavnice bodo udeleženci brali, razpravljali in pisali. Vaje iz pisanja bodo povezane z vsakim posameznim besedilom in bodo pozorno prilagojene skupini. V treh dneh bodo udeleženci izoblikovali gledališko besedilo, povezano s temo upora, bodisi v obliki monologa, posameznega prizora, daljše sekvence ali podrobnega opisa celovečernega dramskega besedila, ki bo razvito/dodelano pozneje. Delavnica se bo sklenila s predstavitvijo del udeležencev.

Potekala bo v angleškem jeziku. Udeleženci bodo morali pred začetkom prebrati dramski besedili (Pogreb v Tebah Seamusa Heaneyja in Beaumarchaisovo Figarovo svatbo), ki jim ju bomo poslali, potem ko se bodo prijavili. Za delo na delavnici bodo potrebovali svoje računalnike, na voljo pa bo brezžična spletna povezava.


Začetek delavnice: petek, 23. maj, ob 14.30
Trajanje delavnice: 20 h
Število udeležencev: 10
Kotizacija: 30 €
Dodatne informacije: Tina Malič, tina.malic@mladinsko-gl.si
Prijave: Prodajna galerija SMG